Dierenorganisaties werken samen voor Oekraine

31 maart 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

De Dierenbescherming, DierenLot, IFAW en de NFDO hebben de handen ineengeslagen om in Nederland hulp te bieden aan dieren die slachtoffer zijn van de oorlog in Oekraïne. Sinds maandag 7 maart zijn telefoonnummer 088 811 33 33 en info@hulpvoordierenuitoekraine.nl opengesteld voor gevluchte Oekraïners die hulp voor hun dieren nodig hebben.

Dieren kunnen dan geholpen worden met de nodige vaccinaties en medische hulp, praktische zaken als mandjes en voer of eventueel tijdelijk onderdak. De ervaring moet leren waar precies behoeft aan is. Het nummer is ook voor gemeenten, asielzoekerscentra en mensen die privé hulp of opvang willen beiden aan Oekraïners met hun dieren.

Ook hulp voor dieren buiten Nederland
Er wordt door verschillende organisaties ook gekeken naar de mogelijkheden om hulp te bieden aan dieren die nog niet in Nederland zijn. Nederlandse organisaties bieden al financiële hulp aan opvangen in Oekraïne, of sturen voedsel, beschikbaar gesteld via DierenLot, naar de grens in Polen. IFAW heeft een ervaren internationaal rampenrespons-team dat de situatie monitort en hulpvragen inventariseert via disasterresponse@ifaw.org. Hulp wordt afgestemd met andere dieren -en humanitaire organisaties en geboden aan opvangen, dierentuinen en boeren. IFAW is stand-by om hulp te gaan bieden in de regio, zodra de situatie dat toelaat. 

Samenwerking
Hulp voor Dieren uit Oekraïne is een initiatief van de Dierenbescherming, IFAW, DierenLot en de NFDO en wordt gecoördineerd door de Dierenbescherming. Verder helpen onder meer de KNMvD, de dierenpolitie, organisaties in de Dierencoalitie, Mendoo, en Stichting Huisdierenwelzijn mee om alle nodige hulp in Nederland te kunnen bieden.