Oxfam: ‘Derde van ontwikkelingsbudget blijft in Nederland’

Farah Karimi
Farah Karimi
12 april 2016
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

In de nieuwe OESO-cijfers over de ontwikkelingsbudgetten van de rijke landen over 2015, lijkt Nederland met een budget van 0,76 procent van het BNP weer terug bij de afgesproken internationale norm. Dat is echter een geflatteerd cijfer. Een derde van de ongeveer vijf miljard gaat helemaal niet naar de allerarmste landen, meldt Oxfam Novib. Ongeveer 1,6 miljard (31 procent) van de 5 miljard hulpgelden wordt namelijk in Nederland uitgegeven.
 
Oxfam Novib meldt dat Nederland in het ontwikkelingsbudget van 2015 1,2 miljard opvoert aan kosten voor eerstejaarsopvang van asielzoekers in Nederland, bijna een kwart (23 procent) van het totale OS-budget in 2015. Het kabinet dekt deze kosten door alvast een voorschot te nemen op de verwachtte economische groei in 2016. Valt die groei tegen, dan krimpt het hulpbudget voor 2016 nog verder. 
 
Geen ontwikkelingshulp 
'Goede en humane opvang van vluchtelingen in Nederland is heel belangrijk, maar het is geen ontwikkelingshulp,’ zegt Farah Karimi (foto), algemeen directeur van Oxfam Novib. ‘Dat Nederland die kosten uit het hulpbudget betaalt is een politieke keuze. Het is gênant dat Nederland zelf de grootste ‘ontvanger’ is van z’n eigen hulpbudget, en dan ook nog een voorschot neemt uit het ontwikkelingsbudget van morgen. Juist nu méér ontwikkelingshulp nodig is om iets te doen aan de grondoorzaken van armoede, honger en conflict, waardoor miljoenen mensen wereldwijd op drift raken.’
 
Subsidies voor bedrijfsleven 
Nog eens bijna 8,2 procent van het hulpbudget, 419 miljoen euro, gaat naar het Nederlandse bedrijfsleven in de vorm van subsidies, exportsubsidies binnen het Dutch Good Growth Fund, of activiteiten om het imago van Nederlandse bedrijven te versterken, zegt Oxfam. Volgens een recent rapport van de Algemene Rekenkamer ontbreekt echter het bewijs dat de inzet van het bedrijfsleven bijdraagt aan ontwikkeling. ‘In plaats van een budget voor Ontwikkelingssamenwerking kunnen we langzamerhand beter praten over een binnenlandse grabbelton. Het kabinet speelt mooi weer met een budget van 0,7 procent van het Nationaal Inkomen voor hulp, maar de allerarmsten worden voor de gek gehouden’, aldus Karimi.
 
SDG’s
Vorig jaar namen de regeringsleiders de nieuwe mondiale ontwikkelingsdoelen aan, de Sustainable Development Goals (SDG’s), onder meer als ambitie om tegen 2030 extreme armoede te beëindigen. Oxfam Novib stelt vast dat rijke landen steeds meer ontwikkelingshulp voor zichzelf houden. Verschillende landen zorgen er zelfs voor dat de OESO de regels over hulp verder versoepeld, om andere kosten onder het hulpbudget te kunnen rekenen. Karimi: ‘‘Uiteindelijk schieten we onszelf in de voet. Als we de problemen elders in de wereld op hun beloop laten, raken ze ons hier vroeg of laat ook. Juist nu moeten we meer investeren in ontwikkelingssamenwerking en inzetten op voedselzekerheid, de uitbanning van extreme armoede, mensenrechten, gender gelijkheid en conflicttransformatie.’