Deel rijke Amerikanen wantrouwt non-profits

16 november 2006
Nieuws | | Filantropen

Het ontbreekt gefortuneerde Amerikanen niet aan de wil om de wereld te veranderen. Maar zij zouden in financiële zin meer doen als zij de non-profit sector wat meer vertrouwden, aldus een onderzoek van het Luxury Institute.


Ruim 900 Amerikanen met een gemiddeld jaarinkomen van 330.000 dollar en een gemiddeld vermogen van 2,4 miljoen dollar werden door het Luxury Institute ondervraagd in het kader van het WealthSurvey-onderzoek.

 


Het blijkt dat van elke tien ondervraagden er drie al geven aan goede doelen. Zo'n 25% van de respondenten geeft bovendien aan een deel van de nalatenschap ten goede te willen laten komen aan goede doelen. De rest is niet van plan om te gaan geven, of heeft daarover nog geen beslissing genomen.

 


Wat zijn de redenen voor de niet-gevers om de beurs gesloten te houden? Tweederde van de ondervraagden stelt te vrezen dat er te weinig geld overblijft voor de familie. Drie van de tien respondenten geeft aan alsnog te gaan geven wanneer er genoeg vermogen is verzameld om ook na een substantiële bijdrage onbezorgd te kunnen blijven leven.

 


Er is nog een andere belangrijke reden die de niet-gevers drijft. Iets meer dan de helft van de rijke niet-gevers weigert te doneren aan goede doelen omdat de non-profit organisaties worden gewantrouwd. Groot nieuws is dat niet, want ook het grote publiek moet traditioneel in de VS weinig van de non-profit sector hebben.