Toon alles (1)

De Zonnebloem viert zeventigjarig bestaan

17 januari 2019, 05:00
In een gemiddelde week bezoekt de Zonnebloem zo’n 23.000 mensen.
In een gemiddelde week bezoekt de Zonnebloem zo’n 23.000 mensen.
Vandaag bestaat Nationale Vereniging de Zonnebloem 70 jaar. Daarom roept de vrijwilligersorganisatie de Week van het Bezoekwerk in het leven. Die vindt in heel Nederland plaats van donderdag 17 tot en met vrijdag 25 januari.

Ruim een week lang leggen tienduizenden Zonnebloemvrijwilligers zoveel mogelijk huisbezoeken af bij mensen met een lichamelijke beperking. In een gemiddelde week bezoekt de Zonnebloem zo’n 23.000 mensen. In deze week zet de vereniging alles op alles om een record breken met 40.000 huisbezoeken. 

Vriendschappen
De Zonnebloem is vooral bekend van de vele dagjes uit en aangepaste vakanties voor mensen met een lichamelijke beperking. Maar veruit het belangrijkste werk zijn de 1,2 miljoen bezoeken aan huis bij mensen. Veel mensen met een lichamelijke beperking zijn namelijk vaker alleen thuis dan hen lief is. Door het gebrek aan persoonlijke hulp en door medische zorg kunnen zij moeilijk de deur uit. Daarom doen tienduizenden Zonnebloemvrijwilligers bezoekwerk. Dat varieert van gezellig een kopje koffie drinken tot een wandeling maken. Ook komt het voor dat vrijwilligers en de persoon die zij bezoeken samen een hobby oppakken, naar de film gaan of winkelen. Er ontstonden in de voorbije 70 jaar al vele vriendschappen. 

Jubileumjaar
In 2019 bestaat de Zonnebloem 70 jaar. De vereniging laat deze mijlpaal niet zomaar voorbij gaan. Het 70-jarig jubileum viert de organisatie samen met haar 38.000 vrijwilligers en 112.000 activiteiten- en vakantiedeelnemers. Daarom start de Zonnebloem met de Week van het Bezoekwerk in januari en viert het de 70 zorgeloze Zonnebloemdagen in het voorjaar. Begin september staat het vakantieschip van de Zonnebloem in de belangstelling tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. De vereniging sluit het jubileumjaar af op de Nationale Vrijwilligersdag in december. Ook krijgen veel reguliere Zonnebloemactiviteiten een jubileumsausje.

Marc Damen, directeur Nationale Vereniging de Zonnebloem: 'De Zonnebloem is een prachtige organisatie waar we als samenleving trots op mogen zijn. Daarom geven we in het jubileumjaar extra aandacht aan die activiteiten die de Zonnebloem zo bijzonder maken, zowel binnen de vereniging zelf als naar buiten toe. Onze vrijwilligers bewijzen namelijk iedere dag weer dat er zoveel meer kan dan we denken voor mensen met een lichamelijke beperking. Zij hebben al 70 jaar een hart voor elkaar.'
 
gerelateerde items