Toon alles (2)

De Ruijter per direct weg bij NCDO na Argos-onthullingen

24 februari 2017, 12:30
Arie de Ruijter: met onmiddellijke ingang weg bij NCDO
Arie de Ruijter: met onmiddellijke ingang weg bij NCDO
Arie de Ruijter is per direct weg als directeur/bestuurder bij NCDO. De Ruijter was van 2007 tot 2015 decaan van de faculteit Humanities van Tilburg University en kwam de afgelopen dagen in opspraak door onthullingen van het radioprogramma Argos. Tilburg University verdenkt hem ervan promotiegelden te hebben doorgesluisd naar bedrijfjes van familieleden. Er is aangifte gedaan van fraude. NCDO zegt niets van de beschuldiging geweten te hebben

Vrijwillig afstand

De Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) is onder meer uitgever van OneWorld en geeft Samsam uit. NCDO schrijft op de website van de organisatie dat De Ruijter in overleg vrijwillig afstand deed van zijn positie: ‘In zijn ogen mag een discussie over zijn persoon en handelen op geen enkele wijze de toekomst van NCDO in de weg staan. De Raad van Toezicht respecteert zijn besluit en dankt hem zeer voor al het werk dat hij verricht heeft in een voor NCDO zeer turbulente tijd.’

Tip van vermoedelijke fraude

Radioprogramma Argos ontdekte dat voormalig decaan Arie de Ruijter voor begeleidingsactiviteiten van promovendi het bedrijf I’Solo Tisera in Gorinchem inschakelde, gespecialiseerd in pedicure en andere cosmetische behandelingen. Het bedrijf staat op naam van de partner van de dochter van De Ruijters zus, zijn nichtje dus. Omdat er te veel geld naar het bedrijf ging en er vanuit de universiteit gevraagd werd om een aanbesteding, ging er later promotiegeld naar Thoben Research & Consult. Dit bedrijf stond op naam van de zoon van de zus van De Ruijter. In april 2015 kreeg het College een tip over de vermoedelijke fraude. Na onderzoek van Hoffman bedrijfsrecherche werd er in april 2016 aangifte gedaan door de universiteit van verduistering en valsheid in geschrifte.

Geen wetenschappelijke fraude

Collegevoorzitter Coen Becking van Tilburg University benadrukt in de Argos-uitzending dat het vermoeden van fraude vooral financieel is en niet wetenschappelijk. Hij vindt het erg dat belastinggeld zo is weggevloeid. Verder stelt hij dat een externe commissie de promoties nog een keer bekeken heeft en dat deze wetenschappelijk in orde zijn.

NCDO overvallen

Een van de nevenfuncties van Arie de Ruijter was sinds 2013 het directeurschap bij NCDO, een organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. Pieter van Geel, voorzitter van het NCDO, legt in de Argos-uitzending uit dat De Ruijter ingevlogen was in een bestuurlijke crisis en dat hij erg goed voldeed. Voor Van Geel is de fraudezaak volstrekt nieuw. Overigens bleek De Ruijter meer dan het maximale salaris bij NCDO te verdienen: het gaat om meer dan 168.000 euro per jaar.

‘Totaal irrelevant gegeven’

De Ruijter geeft in de uitzending aan dat hij het een volstrekt irrelevant gegeven vindt dat de bedrijven in handen van de familie zijn, en wil niet ingaan op de vraag of een schoonheidssalon nu echt past bij de begeleiding van promovendi. De Ruijter stelt wel dat schoonheidssalon I’Solo Tisera ‘goed was in hem ondersteunen en in het zoeken naar literatuur’, maar vindt het verder niet van belang. Ook niet of de medewerkers van deze schoonheidssalon enige vorm van wetenschappelijke opleiding hebben genoten. Dat het bedrijf eigendom was van de echtgenoot van zijn nicht vindt hij ‘een totaal irrelevant gegeven’. De Ruijter: ’Waar het om gaat is hun deskundigheid. En die deskundigheid heeft zich bewezen in de begeleiding van al die promoties die tot een goed einde zijn gekomen.’ Zonder inschakeling van deze bedrijven waren volgens De Ruijter al deze promoties niet goed afgerond. Per afgeronde promotie ontvingen de bedrijven die De Ruijter inhuurde ongeveer 30.000 euro. De Ruijter zegt ter verdediging dat hij altijd heel hard werkte, en de universiteit ook tonnen opleverde: ’Maar daar heeft niemand het meer over.’
 
Inmiddels zijn er Kamervragen over mogelijke promotiefraude aan de Tilburg University gesteld door Jasper van Dijk (SP) aan de minister van OCW .
♦Beluister hier de uitzending van Argos.
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier. 
gerelateerde items