De mega-gever is in opkomst

22 februari 2007
Nieuws | | Filantropen

Ieder jaar presenteert het gezaghebbende tijdschrift The Chronicle of Philanthropy haar lijst met grootgevers. De nieuwe editie van de lijst leidt tot een opvallende conclusie: de mega-gever is in opkomst.


Een mega-gever, wat is dat? The Chronicle of Philanthropy definieert mega-gevers als personen die meer dan 100 miljoen dollar op jaarbasis weggegeven. En dat zijn er in de VS steeds meer. In 2006 waren er 21 Amerikanen die deze drempel overschreden.

 


De bekendste veelgever is natuurlijk Warren Buffett, die gefaseerd 43 miljard dollar aan de Bill & Melinda Gates Foundation wegschenkt. Maar ook wanneer de gift van Buffett niet wordt meegerekend werd er veel geschonken. In totaal gaven de mega-gevers 7 miljard dollar in 2006. Ter vergelijking: in 2005 was dat nog 4,3 miljard.

 


Universiteiten en andere instellingen kregen in totaal 34 megagifts. Vermogensfondsen volgden op gepaste afstand met 28 grote giften van de mega-gevers.

 


Wie figureren er prominent in de top vijf? Buffett voert - vanzelfsprekend - de lijst aan. Hij wordt gevolgd door broer en zus Marion O. Sandler en Bernard A. Osher, die respectievelijk tweede en derde staan. Onroerend goed tycoon Jim Joseph staat op nummer vier. Hij gaf in 2006 ruim 500 miljoen dollar weg. Op de vijfde plaats vinden we Hector Guy en Doris di Stefano, die samen 264 miljoen aan acht goede doelen wegschonken.

 


Opvallend: Bill en Melinda Gates zijn uit de top 5 weggezakt.