De dubbele blik op filantropie

29 september 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Het nieuws dat Patagonia-eigenaar Yvon Chouinard zijn bedrijf schenkt aan de stichting Holdfast Collective, met de opdracht om alle winst te besteden aan het beschermen van de natuur, ging de hele wereld over. In de woorden van Chouinard: "De aarde is onze enige aandeelhouder." Voor velen positief nieuws, maar kanttekeningen zijn er ook. “Rijken kunnen er op deze manier voor kiezen om niet bij te dragen aan de staatskas, maar zelf bepalen wat ze doen met hun vermogen. Waarbij de belastingdruk op anderen dus toeneemt”, aldus de Amerikaanse professor en jurist Ray Madoff. 

Ook de Nederlandse overheid bekijkt de filantropische sector met een dubbele blik. In de Miljoennota wordt het belang van filantropie en de structurele samenwerking met de sector benadrukt. Tegelijk wordt in dezelfde Miljoenennota de aftrekbaarheid van periodieke giften gemaximeerd. Een verwarrende boodschap, waarover Goede Doelen Nederland en FIN, al aankondigden met de overheid in gesprek te gaan.

Ondanks discussies en verwarrende boodschappen, gaan goede doelen, stichtingen en andere organisaties gewoon door met hun maatschappelijke missies. Juist deze organisaties bieden direct hulp in moeilijke tijden. Op de dag dat de Koning de onzekerheden van de nabije toekomst benoemde, kondigde het Leger des Heils aan de openingstijden van de buurthuiskamers te verruimen. Kapitein Harm Slomp, bestuursvoorzitter van het Leger des Heils: “Wij verwachten dat veel mensen deze winter letterlijk in de kou zitten. We zetten onze ruim 100 buurthuiskamers vanaf eind oktober in als warme plek. Dit kunnen wij niet alleen en vragen andere organisaties, bedrijfsleven, scholen, sportverenigingen en kerken hetzelfde te doen om te komen tot een deken van warme kamers over Nederland.”

Een mooi voorbeeld van de kracht en het belang van de filantropie. 

Ten slotte; wie op deze regenachtige dagen nog meer wil lezen over filantropie: ons magazine De Dikke Blauwe staat online. Veel leesplezier!

Karlijn Renzenbrink
Hoofdredacteur

karlijnrenzenbrink@walburgpers.nl