De jaarlijks terugkerende dag dat de mens meer vraagt dan de aarde kan geven

14 april 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Earth Overshoot Day is de dag waarop de mensheid meer van de natuur heeft gebruikt dan de Aarde in een heel jaar kan regenereren 
*29 juli in 2021 *

Dutch Overshoot Day is de dag waarop de jaarlijkse biocapaciteit van onze planeet is verbruikt als iedereen op aarde zou leven zoals Nederlanders.
* 12 april 2022 *

Op dinsdag 12 april, in de vierde maand van dit jaar, hebben wij Nederlanders al meer van de aarde gevraagd dan zij kan geven. Het Global Footprint Network berekent sinds 1970 op welke dag in het jaar de biocapaciteit van de aarde niet meer voldoende is om te voorzien in de ecologische voetafdruk van de mens. In 1970 was dat op 30 december. In 2021 was dat op 29 juli. Dit jaar zal Earth Overshoot Day zal naar verwachting vóór de helft van het jaar om, is plaatsvinden. Bijgaand kaartje is gewoon om de feiten nog eens onder iedereen zijn neus te houden. Het is lang geleden dat het 5 voor 12 was. Het is nu echt tijd om in actie te komen!


 

P.s. Voor een positieve afsluiting deze tip: in de nieuwtjes leest u dat ROC Amsterdam een Plan Based Koksopleiding start. Voor volwassen die meer willen weten over plantaardig koken is er een cursus van 15 weken. Wellicht een leuke en inspirerende start van een vegan lifestyle!

Karlijn Renzenbrink
Hoofdredacteur De Dikke Blauwe