DDB steunt Argos om behoud zendtijd

16 juni 2017, 15:00
Handen af van onderzoeksjournalistiek: niks zendtijdverkorting!
Handen af van onderzoeksjournalistiek: niks zendtijdverkorting!
Journalistieke zender De Dikke Blauwe geeft graag gehoor aan de persoonlijke oproep van eindredacteur Kees van den Bosch van Argos (VPRO, Human, VARA) aan zijn collega's om te protesteren tegen plannen de zendtijd van dit de radio-onderzoeksprogramma te halveren. Ook Reporter Radio dreigt de helft van zijn zendtijd kwijt te raken, zoals de Volkskrant vanochtend meldde op basis een conceptversie van het Jaarplan Radio 2018.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) reageerde op het uitlekken van het conceptjaarplan en ontkent dat er al een beslissing is genomen: ‘'We praten voortdurend met omroepen over de voortgang van alle programma's. We willen een slag maken in kwaliteit en impact. Het is nog voorbarig om te zeggen dat bepaalde programma's minder uitzendtijd of budget krijgen.'
Het nieuws komt op een pikant moment naar buiten. Argos is een van de drie genomineerden voor de prestigieuze Zilveren Reissmicrofoon, die morgen wordt uitgereikt. Eerder won Argos onder meer de Prix Europa (2002), De Loep (2006, 2016) en De Tegel (2006, 2009 en 2011). Het programma viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum en maakte naam met onthullingen over het fotorolletje van Srebrenica en geheime operaties van commando's in Afghanistan. Ook De Dikke Blauwe-hoofdredacteur Edwin Venema was al eens te gast in een uitzending over de (on)macht van toezichthouder CBF.

Kees van den Bosch, eindredacteur van Argos (VPRO, Human, VARA), is boos. Tegenover de Volkskrant zegt hij: 'Wij worden heel goed gewaardeerd in luisteronderzoeken. Jaar na jaar krijgen we complimenten, nu zegt Borst ineens dat we niet vernieuwend genoeg zijn. In tijden van fakenews moet de NPO investeren in hardcoreonderzoek, in plaats daarvan schrappen ze 26 uur zendtijd van Argos en 30 procent van ons budget. Wie dat een kwaliteitsimpuls noemt, redeneert als een boekhouder. Ik vind dat de zendermanager ons onfatsoenlijk en liefdeloos behandelt. Wij laten dit niet gebeuren.'

De NPO stelt in september de definitieve zenderindeling vast, mede op basis van gedetailleerde programmavoorstellen die deze zomer worden ingediend.
 
►Bronnen: Argos, de Volkskrant
♦Beluister DDB-hoofdredacteur Edwin Venema in Argos (Radio 1): klik hier
Nieuw:
DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal.
Aanmelden: klik hier.
 
 
 
gerelateerde items