Toon alles (1)
Kirsten Karmiggelt

Hacker legt datalek Goede Doelen Loterijen bloot

3 april 2017, 10:00
De hacker 'Ndevnull' legde een datalek bloot bij een van de leveranciers van de Goede Doelen Loterijen
De hacker 'Ndevnull' legde een datalek bloot bij een van de leveranciers van de Goede Doelen Loterijen
Door in te breken in het klantenbestand van de Nationale Goede Doelen Loterij heeft een hacker de persoonsgegevens van meer dan 450.000 deelnemers kunnen inzien. Het gaat om naam, adres en mogelijk telefoonnummer, mailadres en geboortedatum. In 900 gevallen gaat het ook om het rekeningnummer. De loterij maakt daarvoor excuses in een advertentie die vandaag in de ochtendbladen is geplaatst, meldt RTL Nieuws.
 
De datalek betreft de BankGiro Loterij, de Nationale Postcode Loterij en de Vriendenloterij. Het gaat niet om het klantenbestand van de loterijen zelf, maar om een datalek bij een van hun leveranciers, Open Offerte. Dat bedrijf bezorgt namens de loterijen brieven en prijzen. 
‘Een ons onbekende computerspecialist, genaamd ‘Ndevnull’, die zich bezighoudt met het testen van beveiligingssystemen was zo alert ons te wijzen op een zwakte in het computersysteem. Hij kon hierdoor persoonsgegevens inzien. Wij hebben de dienstverlening door de leverancier direct opgeschort en het computersysteem buiten werking gesteld. Het voorval hebben wij gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens’, schrijven de Goede Doelen Loterijen op hun websites.
 
De loterijen hebben geen indicatie dat gegevens van loterijdeelnemers openbaar zijn gemaakt. Deelnemers worden vandaag per e-mail op de hoogte gesteld.
 

►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier

 
gerelateerde items