‘Dag van filantropie’ in teken van de 'veerkracht’

‘Dag van filantropie’ in teken van de 'veerkracht’
‘Dag van filantropie’ in teken van de 'veerkracht’
17 maart 2015
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Op 23 april maakt de Werkgroep Filantropische Studies ‘s ochtends de bevindingen bekend van haar tweejaarlijkse onderzoek ‘Geven in Nederland’ tijdens de ‘Dag van de filantropie’. In de middag is er een mini-symposium met twee bijeenkomsten rond het thema ‘Veerkracht van filantropie’ waaruit de deelnemers kunnen kiezen en een plenaire discussie. 

De Werkgroep Filantropische Studies brengt sinds 1997 tweejaarlijks het boek Geven in Nederland uit, bestemd voor al diegenen die beroepsmatig, beleidsmatig, als vrijwilliger of wetenschappelijk geïnteresseerd zijn in de snel groeiende filantropiesector. Geven in Nederland 2015 is intussen de tiende editie en bevat onderzoeksgegevens over het jaar 2013.
Vertrouwde elementen in het logitudinale onderzoek zijn ook dit jaar weer: macro-economische schattingen over het geefgedrag van huishoudens, bedrijven, fondsen, goede doelenloterijen en over vrijwilligerswerk.

Aandacht voor sector zelf
Nieuw is de grotere aandacht voor de filantropiesector zelf. Geven In Nederland 2015 geeft antwoord op vragen als: wat is de omvang van de sector; welke vormen van filantropische geldstromen zijn er; welke trends tekenen zich af; wie zijn de gevers en vrijwilligers; waarom wordt er tijd, kennis en/of geld gegeven; wat doet het Nederlandse bedrijfsleven; welke doelen worden gesponsord? Groeit het ‘werknemersvrijwilligerswerk’? Daarnaast bevat het boek een apart hoofdstuk over de multiplier in de Geefwet en geven aan cultuur.
Tijdens het ochtendprogramma doen de onderzoekers van de VU verslag van hun onderzoeksbevindingen. Daarbij is er gelegenheid om vanuit de zaal in gesprek te gaan met de onderzoekers. De onderzoeksresultaten dienen daarvoor als opmaat.

Veerkracht van filantropie
Het middagprogramma bestaat uit twee themabijeenkomsten waaruit de deelnemers kunnen kiezen (‘Nalaten’ en ‘Fondsen en vrijwilligerswerk’) en een plenaire discussie. De plenaire discussie gaat over ‘ruimte voor geven’: hoe denkt Nederland over de sector; is het een trend om iets maatschappelijks te doen? Verschillen jongeren daarbij van ouderen?
Aan het eind van de dag is er een panel 'hoe kijkt Nederland tegen de sector filantropie aan?' dat de zaal zal uitdagen. De plenaire discussie wordt geleid door Felix Rottenberg.

Financiële bijdrage
In het verleden waren evenementen rondom de publicatie van Geven In Nederland kosteloos, maar de organisatoren doen nu een oproep aan alle deelnemers voor een vrijwillige bijdrage ter dekking van de kosten.

Via het aanmeldingsformulier kunnen deelnemers kenbaar maken of ze een donatie willen doen en worden ze verder geïnformeerd over de betalingswijze.