Voordekunst haalt 66.000 euro op

16 februari 2011

AMSTELVEEN (16 februari) - De crowdfundingsite www.voordekunst.nl heeft in drie maanden 66.000 euro opgehaald voor de financiering van kunstprojecten. Voordekunst is een initiatief van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst (AFK), dat de site in november lanceerde.

Het project werd mede mogelijk gemaakt door geld uit het innovatiefonds van OCW (190.000 euro). AFK selecteert de projecten die op de website worden geplaatst en draagt zelf veertig procent bij, de ‘crowd' moet voor verdere financiering zorgen. De jaarlijkse organisatiekosten zijn geraamd op 140.000 euro. Het AFK staat dit jaar garant, maar hoopt dat meer private en publieke partners gaan bijdragen.

Op dit moment zijn er vijf projecten, waaronder het "Concertgebouworkest meets Patrick Watson": een treffen tussen de Canadeze singer-songwriter Watson en het orkest. Voor 25 euro krijgen particuliere donateurs een naamsvermelding in het programmaboekje en voor 10.000 euro 50 kaarten plus gebruik van de foyer of spiegelzaal voor een prive-ontvangst. Met nog 45 dagen te gaan is ruim 46.000 euro gedoneerd, d.w.z 69% van het doelbedrag.

Om op www.voordekunst.nl te mogen staan moeten kandidaat-projecten middels een filmpje uitleggen waarom zij zich steunwaardig achten. Nu de pilotfase is afgerond kunnen vanaf 1 maart meer projecten op de site geplaatst worden.
Crowdfunding voor cultuur is in Nederland een nieuw fenomeen, maar in de VS - waar de cultuursector vrijwel geheel privaat gefinancierd wordt - is deze vorm van fondsenwerving al jarenlang een groot succes. De Amerikaanse site ww.kickstarter.com trekt tienduizenden donateurs per maand