Cultuurfonds: Subsidie voor historische moestuineigenaren

Cultuurfonds: Subsidie voor historische moestuineigenaren
Cultuurfonds: Subsidie voor historische moestuineigenaren
25 mei 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Eeuwenlang maakten moestuinen en boomgaarden onlosmakelijk deel uit van de huishoudeconomie van kastelen, historische buitenplaatsen, landgoederen en kloosters. Helaas zijn in de loop der tijd veel historische moestuinen verdwenen. Het Cultuurfonds wil hier verandering in brengen en stelt subisidie beschikbaar voor het behouden van historische moestuinen.

De laatste jaren neemt de belangstelling voor historische moestuinen weer toe. Betrokken eigenaren, ondernemende hoveniers en vele enthousiaste vrijwilligers herstellen de moestuinen en vinden manieren om ze te onderhouden en exploiteren. Vaak zijn deze historische moestuinen toegankelijk voor publiek.

Historische moestuinen zijn plekken waar mensen naar toe gaan om te genieten van het groene erfgoed en om te ontspannen. Het zijn ook plekken waar steeds meer mensen een zinvolle dagbesteding vinden, herstellen van psychische problemen of vrijwilligerswerk verrichten. Het werken in de tuin is voor hen een waardevolle bezigheid. Dat geldt ook voor de vele andere vrijwilligers die wekelijks meehelpen in de tuin, waar zij hun passie voor groenten, telen, koken en conserveren kunnen delen.

Iedere moestuin draagt bij aan een groene omgeving en biedt ruimte aan biodiversiteit. De moestuin past in de groeiende belangstelling voor een duurzame, kleinschalige en lokale teelt van groenten en fruit.

Doel van de regeling
Met de ‘moestuinenregeling’ willen wij de veelzijdigheid van de historische moestuin onder de aandacht brengen van een breed publiek en de benutting van de moestuin stimuleren: De moestuin als plek ter lering en vermaak. De focus van deze regeling ligt dus niet op restauratie, herstel, of regulier onderhoud van de historische moestuin. Hier kunnen het hele jaar door aanvragen voor worden ingediend. Het vergroten van kennis en bewustwording leidt uiteraard wel tot beter beheer en behoud van de historische moestuin.

Moestuineigenaren kunnen tot 30 september 2022 een aanvraag doen voor een bijdrage van het Cultuurfonds om de historische moestuin op de kaart te zetten.

Lees het hele artikel en de voorwaarden hier