Toon alles (1)
Kirsten Karmiggelt

Cultuur maakt het verschil

7 maart 2017, 16:00
Een optreden van Remork & Karkaba, MET-X (Brussel) – credits: Leen Lagrou
Een optreden van Remork & Karkaba, MET-X (Brussel) – credits: Leen Lagrou
Op Europadag (9 mei) zal de European Cultural Foundation vier laureaten onderscheiden met de ECF Princess Margriet Award for Culture 2017: schrijfster en journaliste Aslı Erdoğan (Istanbul), schrijver en wetenschapper Navid Kermani (Keulen), musicus Luc Mishalle (Brussel), en beeldend kunstenaar Marina Naprushkina (Berlijn). De prijs wordt uitgereikt aan kunstenaars en denkers die ons uitdagen om anders te kijken naar onze samenleving. De European Cultural Foundation (ECF) is overtuigd dat cultuur het verschil maakt. Cultuur speelt een belangrijke rol in politieke en sociale verandering. Het werk van de laureaten laat dat overtuigend zien. De prijsuitreiking vindt plaats in cultuurpaleis Paradiso in Amsterdam, op 9 mei 2017 (Dag van Europa).
 
Democratie vraagt om verbeelding
European Cultural Foundation staat voor democratie, diversiteit, gelijkheid en solidariteit. De ECF Princess Margriet Award for Culture is een jaarlijkse prijs die ECF toekent aan kunstenaars en denkers die de democratie verrijken met hun verbeeldingskracht. De laureaten van 2017 zijn van verschillende generaties, afkomstig uit verschillende delen van Europa en werken vanuit verschillende culturele disciplines. Toch zijn deze vier uitzonderlijke kunstenaars en denkers ook met elkaar verbonden door hun grote moed in het opnieuw vormgeven van de samenleving. De laureaten laten ons zien hoe cultuur een positief antwoord kan geven op fragmentatie in Europa.

 
De vier laureaten
Cultuur vormt de samenleving
De jury van de ECF Princess Margriet Award for Culture was unaniem in haar beslissing om dit jaar uitzonderlijkerwijs vier laureaten te eren. ‘Alle laureaten streven ernaar een snaar te raken bij mensen die het niet per definitie met hen eens zijn, vraagtekens te zetten bij heersende opvattingen en vooral te luisteren. En zij dagen ons uit hetzelfde te doen,’ aldus Katherine Watson, directeur van ECF. ‘Luc Mishalle en Marina Naprushkina spelen een uiterst actieve rol in hun eigen lokale gemeenschappen in Brussel en Berlijn, waarin mensen uit verschillende culturen nieuwe invulling geven aan maatschappelijke betrokkenheid. De invloed van Navid Kermani en Aslı Erdoğan in Duitsland en Turkije reikt verder dan hun eigen netwerken en – door middel van literatuur, journalistiek en media – inspireren zij een breed en inclusief publiek, over grenzen heen. Zij verbreden de horizon en openen het debat.’
 
Samen verrijken deze vier uitzonderlijke mensen het culturele landschap in Europa. Door vanuit cultuur te reageren op prangende kwesties geven zij het voorbeeld en laten zij zien hoe cultuur daadwerkelijk een essentieel bouwsteen is van de samenleving van de toekomst. 

Kijk voor meer informatie op www.culturalfoundation.eu.
 
gerelateerde items