Toon alles (1)
Edwin Venema

Cruijff laat gezonde foundation na

29 maart 2016, 14:13
Voetballegende Johan Cruijff was met zijn foundation ook actief voor de paralympische beweging.
Voetballegende Johan Cruijff was met zijn foundation ook actief voor de paralympische beweging.
Het overlijden van voetballegende Johan Cruijff heeft over de gehele wereld geleid tot medeleven en rouw. Tot de nalatenschap van Nederlands grootste voetballer behoort in elk geval een financieel gezonde foundation. Met de oprichting van de Cruijff Foundation, die volgend jaar twintig jaar bestaat, was Johan Cruijff in Nederland een van de eerste (ex)-sporters die zijn naam aan een eigen stichting verbond en hier daadwerkelijk invulling aan wilde geven.   
 
Cruijff, zoals bekend kind van Betondorp en middenstandsouders, besefte dat sport niet alleen leuk en gezond is, maar onmisbaar voor de gezonde ontwikkeling van elk kind. Met sport kun je niet vroeg genoeg beginnen, vond Cruijff, die zijn vader al op jonge leeftijd verloor: 'Je krijgt maar één lichaam, daar moet je de rest van je leven mee doen.' Dat was een inzicht dat pas echt doordrong na Cruijffs bye pass-operatie en het afzweren van de tabak.

Sport en kinderen 
Het lag ook in de lijn der verwachting dat sport en kinderen de pijlers zouden worden onder de Johan Cruijff Foundation. Sinds de start in 1997 is de Johan Cruijff Foundation uitgegroeid tot een organisatie die jeugd in beweging probeert te brengen en houden. In jaren dat de Foundation bestaat, is de noodzaak om kinderen te laten bewegen alleen maar groter geworden. Daarom is in de afgelopen jaren de doelgroep van de Foundation uitgebreid van kinderen met een handicap, naar kinderen in wijken waar weinig gelegenheid is om buiten te spelen, naar andere kinderen.

Cruijff Courts 
De zogenoemde Cruijff Courts werden beroemd over de gehele wereld. Van deze moderne speelveldjes zijn er intussen meer dan 200 in wijken in Nederland en in het buitenland aangelegd. En verder beschikken nu ruim 200 basisscholen over een zogenoemd Schoolplein14. Daarnaast ondersteunde Cruijff met zijn Foundation diverse grote en kleine sportprojecten en sportbonden met hun activiteiten voor gehandicapte kinderen. De Johan Cruijff Foundation wordt daarbij gesteund door een aantal vaste partners, waaronder Nationale Postcode Loterij, AkzoNobel, Seacon Logistics, Coop, Unilever en de People's Postcode Lottery.

Foundation 
De Johan Cruijff Foundation, gevestigd in het Olympisch Stadion, heeft een staf van 14(!) medewerkers en ruim 175 vrijwilligers. In 2014 beschikte het over bijna 5,4 miljoen aan inkomsten: 3,4 miljoen door eigen fondsenwerving en de rest door acties van en via derden. Van dit bedrag ging ruim 87 procent naar de doelbesteding. De kosten voor eigen fondsenwerving bedroegen net geen negen procent.
 
► Filmpje t.g.v. 10 jaar Cruijff Courts
 
 
► De 14 regels die voor elke Cruijjf Court gelden:
 
gerelateerde items