Toon alles (1)

Crowdfunding krijgt vaste voet aan de grond

2 januari 2018, 10:00
Vorig jaar werd via crowdfunding 223 miljoen euro ingezameld. In 2016 was dat nog 170 miljoen. 
Vorig jaar werd via crowdfunding 223 miljoen euro ingezameld. In 2016 was dat nog 170 miljoen. 
Afgelopen jaar is een recordbedrag opgehaald via crowdfunding. Maar liefst 223 miljoen euro werd er ingezameld, blijkt uit cijfers van CrowdfundingCijfers.nl. In 2016 werd nog 170 miljoen onder het publiek opgehaald, een stijging van 33 procent ten opzichte van 2015. Daarmee heeft ondernemersfinanciering buiten de bank om vaste voet aan de grond gekregen.
 
Voor creatieve projecten, zoals film, muziek en theater, werd een totaal van 14,4 miljoen euro bij elkaar geharkt. Voor maatschappelijke projecten, zoals een speeltuin of schoolproject, is het totaal opgehaalde bedrag 13,1 miljoen euro. Consumenten die via crowdfunding een persoonlijke lening financierden voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto of uitbouw van hun huis, haalden in totaal 2,8 miljoen euro op.
 
Goede doelen
Het aantal goede doelen dat gebruik maakt van crowdfunding is het afgelopen jaar fors gegroeid. Gijsbert Koren, oprichter en eigenaar van CrowdfundingCijfers.nl: 'Veel gevestigde goede doelen worstelen met het vinden en binden van nieuwe donateurs. Crowdfunding kan donateurs aanspreken die een directe bijdrage willen leveren aan een concreet project van het goede doel.’
 
Crowdfunding via een lening blijft verreweg het meest populair: driekwart van de crowdfundingmarkt is een lening. 

(Bron: BNR, De Telegraaf)
gerelateerde items