Corporate giving VS in de lift ondanks zwakke economie

5 juni 2008
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTELVEEN (5 juni) - Ondanks een haperende economie en onrust op de financiële markten maakte corporate giving in de VS afgelopen jaar een groei van 5,6% door, aldus nieuw onderzoek.


Het Committee Encouraging Corporate Philanthropy baseert haar conclusies op een enquête onder 155 bedrijven, waarvan 69 bedrijven die in de Fortune 100 van meest winstgevende ondernemingen staan.

 


De mediaan van de door deze bedrijven gegeven bedrijven lag afgelopen jaar op 26 miljoen dollar. Dat is een stijging ten opzichte van de mediaan van 24,7 miljoen dollar in 2006.

 


Ongeveer tweederde van de ondervraagde bedrijven verhoogde het budget voor corporate giving in 2007, dit terwijl bij een aantal van deze ondernemingen de winst onder druk stond. Meer dan de helft van de bedrijven die lagere winsten rapporteerden gaf meer weg aan de goede zaak. Van de acht bedrijven die verlies leden besloot een achttal toch een ruimer budget voor corporate giving vrij te maken.

 


Een aantal aan directeuren en bestuurders gestelde vragen verheldert de achtergronden achter de stijging. Meer dan 80% van de bestuurders en directeuren stelt namelijk dat corporate giving losstaat van het economische tij. Bijna 90% van hen vind dat bedrijven een reserve moeten opbouwen, om ook in tijdens van inzakkende groei te kunnen blijven geven.

 


Voor het Committee Encouraging Coporate Philanthrophy zijn de bevindingen aanleiding om te voorspellen dat ook in 2008 corporate giving gelijk zal blijven of zal groeien, ondanks het feit dat de Amerikaanse economie in zwaar weer verkeert.

 


Het volledige rapport wordt in augustus gepubliceerd.