Cordaid Mensen in Nood rondt hulpprogramma Haïti af

Cordaid Mensen in Nood rondt hulpprogramma Haïti af
Cordaid Mensen in Nood rondt hulpprogramma Haïti af
6 juni 2012
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

Als één van de eerste SHO-deelnemers beëindigt Cordaid Mensen in Nood op 30 juni aanstaande haar met Giro 555 geld gefinancierde hulpprogramma’s op Haïti. Het kantoor in Port-au-Prince gaat dicht. De 29 miljoen euro die vanuit de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO)-actie werd ontvangen is besteed. Cordaid Mensen in Nood blijft wel actief op Haïti.

Na de aardbeving op 12 januari 2010 ontving Cordaid Mensen in Nood vanuit de SHO/Giro 555-actie 29 miljoen euro. Het grootste deel van dit geld is besteed aan nieuwbouw (4.600) en reparatie (1.600) van in totaal 6.200 aardbeving- en cycloonbestendige woningen. De woningen zijn in samenwerking met buurtcomités, de huiseigenaren en lokale arbeidskrachten in en rond de stad Léogâne en in hoofdstad Port-au-Prince gebouwd. Hiermee hebben 40.000 mensen een veilige huisvesting voor de toekomst.

Noodhulp
Direct na de ramp is noodhulp verleend in de vorm van voedseldistributies voor 250.000 mensen, distributie van tenten en inzet van medische chirurgenteams vanuit Nederland. Naast de huizenbouw heeft Cordaid een twee jaar durend grootschalig programma in psychosociale zorg opgezet, een programma dat deels is gefinancierd vanuit Giro 555. In dit programma van traumaverwerking zijn 94.000 mensen behandeld.

Nieuwe fase
Ondanks vele verbeteringen is de wederopbouw van Haïti nog lang niet voltooid. Het werk van Cordaid Mensen in Nood gaat nu een nieuwe fase in: werken aan het voorbereiden van de bevolking op dreigende rampen (disaster risk reduction) en aan het versterken en trainen van lokale organisaties op het verlenen van noodhulp.