Cordaid-directeur Ploumen verkozen tot PvdA-voorzitter

26 september 2007
Nieuws | | Personalia

AMSTELVEEN (26 september) - Het vergde een zestal stemrondes, maar enkele dagen terug werd Cordaid-directeur Liliane Ploumen door de PvdA-leden gekozen tot nieuwe partijvoorzitter. Ploumen, die nu definitief zal vertrekken bij Cordaid, versloeg daarmee gedoodverfd favoriet Jan Pronk.


Lange tijd leek het erop dat oude rot Jan Pronk voorzitter zou worden. In de peilingen ging hij tot voor kort steeds aan de leiding. Maar mede dankzij aanvallen van partijpolitieke kanonnen als Ruud Vreeman moest hij uiteindelijk dan toch buigen voor Ploumen, die door sommigen binnen de partij als gemakkelijker kneedbaar wordt gezien.

 


Het duurde even voordat de nieuwe voorzitter was gekozen. In de eerste vijf stemrondes ging Pronk aan kop, maar hij kreeg geen absolute meerderheid. Pas in de zesde stemronde was het Ploumen die met een krappe meerderheid van 54% aan het langste eind trok. Daaraan was bovendien nog een urenlange computerstoring voorafgegaan.

 


Ploumen had voor haar campagne verlof opgenomen bij Cordaid. Dat verlof zal nu worden omgezet in een definitief vertrek van de directeur internationale programma's.