Controversiele verplichtingen ngo's Rusland

13 april 2006
Nieuws | | Politiek en overheid

Ook in Rusland worden de teugels aangehaald in het licht van de terrorismedreiging. NGO’s (waaronder goede doelen en vermogensfondsen) krijgen bij wet een fors aantal controversiële verplichtingen opgelegd. De nieuwe wet is vanaf deze maand van kracht.

De wet bevat diverse bepalingen die bestuurders van NGO’s in binnen- en buitenland de wenkbrauwen doen fronsen. Zo moeten buitenlandse organisatie de autoriteit die NGO’s registreert in detail op de hoogte gaan stellen van geplande programma’s, de gelden die gespendeerd gaan worden, de ontvangers van die gelden en de doelen die nagestreefd worden met de bestedingen in Rusland. De autoriteit heeft het recht programma’s te stoppen of de transfer van gelden te blokkeren als iets van het voorgaande haar niet aanstaat.

Registratie van buitenlandse NGO’s kan geweigerd worden wanneer hun doelstellingen een bedreiging vormen voor de “soevereiniteit, politieke onafhankelijkheid, territoriale integriteit, nationale eenheid, uniek karakter, cultureel erfgoed of nationaal belang van de Russische Federatie.”

De impact van de wet zal in belangrijke mate afhangen van de implementatie ervan. Het International Center for Not-for-Profit Law (ICNL) heeft recentelijk een gedetailleerde analyse van de wet en de mogelijke impact ervan op Russische en buitenlandse NGO’s gepubliceerd. Klik hier om deze analyse in pdf-formaat te downloaden.