Comite Goede Doelen Gekte opgericht

11 oktober 2007
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTELVEEN (11 oktober) - Ruim een week terug werd het comité tegen Goede Doelen Gekte (GDG) opgericht. Directe aanleiding: de ‘schaamteloze' campagne van CJP en Agis, waarover een klacht is ingediend bij het CBF. De oprichters ageren daarnaast tegen dieper liggende problemen in de benadering van ontwikkelingshulp, aldus Egon de Bruin.


Was dat nodig, een comité tegen goede doelen gekte?

 


De Bruin: "Wat ons betreft wel. Ik heb zelf ervaring in Afrika als ontwikkelingswerker. Het beeld dat door de campagne van Agis en CJP wordt opgeroepen is niet goed, en was de bekende druppel die de emmer deed overlopen. Het is alsof de rijke witte supermens met een zak geld de arme zwarte komt redden. Dat is een erg ouderwetse kijk op ontwikkelingswerk die we de jongeren niet moeten aanpraten. Onze indruk is dat CJP en Agis toch vooral denken aan het eigen imago en klantenwerving."

 


Je zou ook kunnen zeggen dat de onderliggende intenties niet ter zake doen. Uiteindelijk wordt er geholpen. Dat is toch wat telt?

 


De Bruin: "Doe dat dan in stilte. Daarnaast: het structurele probleem van de armoede in de derde wereld kan beter op andere manieren aangepakt worden. De ontwikkelingshulp is een druppel op de gloeiende plaat. Er komt vijf keer zoveel terug naar het westen dan we in de vorm van ontwikkelingshulp afstaan. De eigenlijke focus zou moeten liggen op minder afpakken. Er ligt dichter bij huis een grotere verantwoordelijkheid. Wijs de jongeren daar dan op. Propageer eerlijke handel of het eten van slaafvrije chocola."

 


Wat voor activiteiten ontplooien jullie?

 


De Bruin: "We hebben een klacht over de ‘Win je eigen foundation'-campagne neergelegd bij het CBF. Daarnaast zijn we op Llink-radio het gesprek aangegaan met het CJP, vanuit de gedachte dat het op gang brengen van een dialoog beter is dan alleen ergens tegenaan schoppen. Er was enig begrip voor onze zienswijze, ja. Volgens mij realiseren ze zich niet wat voor beeld ze oproepen met hun campagne. De bedoelingen zijn goed, maar de uitwerking is ongelukkig."

CBF