Columns van OS-expert Bart Romijn in De Dikke Blauwe

De columns van Bart in DDB: expert op het gebied van ontwikkelingssamenwerking & leiderschap (foto: Roos Trommelen Photography)
De columns van Bart in DDB: expert op het gebied van ontwikkelingssamenwerking & leiderschap (foto: Roos Trommelen Photography)
22 februari 2021
Nieuws | | De Dikke Blauwe

De Dikke Blauwe zal vanaf februari regelmatig columns publiceren van Bart Romijn. Romijn is sinds 2014 directeur van Partos, de Nederlandse branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking met meer dan honderd NGO-ledenorganisaties. Romijn bezet de laatste jaren hoge plaatsen in de jaarlijkse ranking van filantropie-influentials, De Dikke Blauwe 100. Zijn eerste bijdrage verscheen op 18 februari j.l.
 
Bart Romijn is sinds 2014 directeur en boegbeeld van Partos, branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking, met ruim 100 leden. Met Partos heeft hij een innovatieve koers ingezet. Bart staat bekend als iemand die bij nieuwe ontwikkelingen verder gaat dan crisis-management. Zo initieerde hij in 2018 naar aanleiding van de #MeToo beweging en de ophef over wangedrag in de sector het uiteindelijk breed gedragen gezamenlijk actieplan integriteit in de goededoelen- en ontwikkelingssector. In vergelijkende zin vindt hij het van belang bij protestbewegingen, zoals bijvoorbeeld BlackLivesMatter, niet te volstaan met steunverklaringen, maar aan te zetten tot zelfreflectie en kennis-, innovatie- en lobbyactiviteiten voor inclusie.

Vanuit Partos en als lid van de Stuurgroep SDG Nederland is Bart een van de aanjagers van brede en samenhangende Nederlandse inzet voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. In het bijzonder roept hij goede doelen op om organisatie-overstijgend samen te werken aan het geheel van deze doelen. 

Bart begon zijn professionele carrière in 1980 bij Greenpeace en werkte een aantal jaar voor het Europees Parlement als beleidsmedewerker van de PvdA. In 1988 richtte hij Aidenvironment op, een sociale onderneming avant-la-lettre. Hij was 15 jaar directeur van dit non-proifit adviesbureau op het gebied van natuur, duurzaamheid en ontwikkelingssamenwerking, dat inmiddels ook vestigingen in Azië en Afrika heeft. Hij was vervolgens mede-oprichter en 10 jaar mededirecteur van het organisatieadviesbureau Warner, Waarna hij overstapte naar Partos.

In zijn columns zal Bart vooral schrijven over Ontwikkelingssamenwerking, leiderschap voor duurzame ontwikkeling / Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

►Lees de eerste column van Bart Romijn: klik hier
♦Ga naar de pagina waarop de columns en artikelen over Bart Romijn bij elk aar staan: klik hier