Coins for Care-rel eist slachtoffer

29 september 2006

De feuilleton rond de schenking van het restant van de actie Coins for Care aan de Donateursvereniging kreeg gisteren een nieuw hoofdstuk. DV-bestuurslid Femke Lagaaij maakte bekend uit onvrede met het aannemen en afhandelen van de controversiële gift te zijn teruggetreden.


Lagaaij legde haar functie al op 13 september neer, maar er werd nog een ultieme poging gedaan om haar binnenboord te houden. Vandaar dat haar beslissing nu pas naar buiten is gebracht. Lagaaij schrijft in een mail aan haar relaties over haar opstappen: "De meerderheid binnen het bestuur erkent niet dat er een ernstige inschattingsfout is gemaakt door de gift van Coins for Care te accepteren en concludeert niet dat deze fout alleen hersteld kan worden door de donatie terug te betalen. Het vertrouwen in de Donateursvereniging en de goede doelen branche worden hierdoor naar mijn mening aangetast."

 


Eerder gaf het onlangs wegens het verlopen van zijn bestuurstermijn opgestapte bestuurslid 19 aan dat hij DV-voorzitter Esther Jacobs, ook voorzitter van Coins for Care, had geadviseerd geen geld aan de Donateursvereniging te geven. Een meerderheid van het DV-bestuur accepteerde uiteindelijk de donatie van Coins for Care. Curieus detail is dat Femke Lagaaij het aannemen van de 44.000 euro in kwestie enige tijd terug nog verdedigde in de Volkskrant. Ze zei toen: "Voor ons was het een belangrijk argument dat het geld niet uit een verdachte bron afkomstig was." Lagaaij zegt nu dat zij uit loyaliteit het besluit toch heeft uitgedragen.

 


Zij staat op dit moment binnen het bestuur van de Donateursvereniging dus alleen in haar conclusie dat een belangrijke inschattingsfout is gemaakt die het imago van de DV geen goed heeft gedaan. Toch neemt Lagaaij afscheid zonder wrok, schrijft ze. Ze staat nog altijd achter het werk van de belangenvereniging. "De Donateursvereniging verdient respect voor wat er tot nu toe tot stand is gebracht en voor waar de organisatie voor staat."