‘Code Wijffels toe aan actualisatie’

9 april 2014, 17:30
‘Code Wijffels toe aan actualisatie’
‘Code Wijffels toe aan actualisatie’
De governanceregels die zijn vastgelegd in de Code Wijffels (2005) en CBF Keur (2007) verdienen actualisatie omdat ze onvoldoende aansluiten bij de actuele governanceprocessen in de sector en derhalve gedateerd zijn. Dat stelt dr. Stefan Peij in een gastbijdrage aan ‘De Dikke Blauwe, Filanthropium jaargids 2014-2015’.

Peij, directeur van de Governance University, bepleit zorg en aandacht voor het inrichten en praktisch invullen van een aantal belangrijke governanceprocessen, zoals de keuze voor het governancemodel en de operationele invulling ervan, de eisen aan de commissaris t.a.v. bijvoorbeeld geschiktheid, zittingstermijn en onafhankelijkheid en de wijze waarop de bestuurders, commissaris of belanghebbenden hun taken invullen.

De Code Wijffels en het CBF Keur besteden volgens Peij niet aan al deze aspecten voldoende aandacht en zijn gedateerd. Peij: ‘Ze verdienen derhalve actualisatie. De sector moet hiertoe zelf het initiatief nemen, vanuit haar eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid.’

Wilt u het hele artikel lezen, of de 12 andere artikelen van gastauteurs over allerlei facetten van filantropie en filantropisch bestuur? Klik hier.
gerelateerde items