Toon alles (1)

Code Sociale Ondernemingen biedt meerwaarde voor fondsen en investeerders

4 december 2019, 06:00
Code Sociale Ondernemingen biedt meerwaarde voor fondsen en investeerders
Code Sociale Ondernemingen biedt meerwaarde voor fondsen en investeerders
Het Anton Jurgen Fonds en het Oranjefonds vertellen op de nieuwe website van FIN - koepel van vermogensfondsen - over de afwegingen die zij maken om ondernemingen te financieren en hoe de Code Sociale Ondernemingen hen hierbij ondersteunt.  
 
Welke meerwaarde kan de Code Sociale Ondernemingen bieden voor fondsen en foundations? Hoe helpt de Code hen in hun activiteiten richting sociaal ondernemers? De Code Sociale Ondernemingen sprak erover met Frans Jurgens, bestuurslid op de binnenlandportefeuille van het Anton Jurgens Fonds, Tineke Kemp, portfoliomanager Nederland bij het Anton Jurgens Fonds en Freek Mekking, senior projectadviseur van het Oranje Fonds.

Tijdwinst

Freek Mekking ziet heel duidelijk de meerwaarde van de Code: ‘Ook bij ons komt vaak de vraag naar voren: wat maakt een onderneming nou een sociale onderneming? Dan worden de statuten uitgeplozen, we kijken naar de structuur, hoe zit het met de winstuitkering; kortom, we gaan de diepte in. En als iets op papier staat, strookt het dan ook met de werkelijkheid, of zijn er andere intenties? Dat kost ons als fondsen zoveel tijd en overleg, dat we, toen de Code Sociale Ondernemingen zich aandiende, de voordelen ervan zagen. Als het gereguleerd wordt in de Code; men moet zich aanmelden, het wordt getoetst, en ook na twee jaar kijkt men of de organisatie zich daar nog steeds naar gedraagt, dat gaat ons veel tijd en energie schelen. Dan weten we straks beter wie sociaal ondernemers zijn en wie meer richting regulier ondernemen gaat. Daarin kan de Code ons als fonds en andere fondsen en financiers verder helpen.’
 
Lees het eerste deel van interview hier

Het tweede deel wordt eind november gepubliceerd. Daarin wordt dieper ingegaan op het due diligence traject van fondsen en hoe de Code daarin kan bijdragen. Ook scheppen beide fondsen een vergezicht op de maatschappelijke waarde van de Code en sociaal ondernemerschap, nu er een nieuwe generatie opkomt die vanuit andere waarden denkt en consumeert.
 
Meer informatie over de Code Sociale Ondernemingen vindt u hier
 
Bron & originele content: Koepel van vermogensfondsen FIN
gerelateerde items