Civil society, parallelsessie 11: De accountant trekt niet aan de touwtjes

4 juli 2007
Nieuws | | Governance & Finance

Woensdag 20 juni: 14.15 - 15.30 uur

Beroepsgroep: Financiën

Sprekers: Gerdy Schippers, Mart Bekkers

Verslag: Johan Dijk (tevens discussieleider)


Tot hoever reikt de invloed van de accountant op het financiële management? Hoe evalueer je de dienstverlening en de toegevoegde waarde van de accountant? Ofwel: trekt de accountant aan de touwtjes? Gerdy Schippers( KNCV Tuberculosefonds) en Mart Bekkers (Deloitte) discussiëren over de rol en invloed van de accountant bij charitatieve instellingen.

 


Gerdy Schippers heeft ruim 12 jaar ervaring met financieel management in fondsenwervende instellingen. Als directeur financiën & organisatie van het KNCV Tuberculosisfoundation heeft zij een uitgesproken mening over de rol van accountancy. "Mijn theoretische antwoord op de vraag: ‘Trekt de accountant aan de touwtjes', is NEE met een dubbel uitroepteken," zegt Schippers stellig. "De accountant signaleert en rapporteert. De directie van het goede doel is en blijft altijd zelf verantwoordelijk."

 


Soms wel, soms niet

Schippers is daarentegen ook van mening dat de accountant in sommige gevallen wel aan de touwtjes kan trekken. " Soms wel, soms niet," is haar genuanceerde antwoord op de betreffende vraag. Schippers: "De relatie tussen een fondsenwervende instelling en de accountant is complex en kent vele tegenstellingen. Alhoewel de directie van een instelling verantwoordelijk is voor de gang van zaken, zijn er situaties waarbij de invloed van de accountant groot is."

 


Nee, nooit

Mart Bekkers, RA en partner bij Deloite, vertolkt de visie van de accountant. Bekkers is in 1971 gestart in de accountancy en is gespecialiseerd in de gezondheidszorg. "NEE, nooit," zo reageert hij direct op de vraag of de accountant aan de touwtjes trekt. En hij gaat verder: "Niet direct en ook niet indirect." Hij beargumenteert zijn mening aan de hand van de precieze opdracht van de accountant, namelijk ‘de controle van de jaarrekening' en de uitkomst van de werkzaamheden, namelijk ‘het geven van een onafhankelijk oordeel over deze jaarrekening.'

 


Het kortste eind

Schippers en Bekkers poneren diverse stellingen, zoals: ‘De schandalen van de laatste jaren bij beursgenoteerde bedrijven hebben de dienstverlening van de accountant verbeterd.' De zaal is het hier duidelijk niet meer eens. " De dienstverlening is juist minder geworden voor de sector." Over de stelling "Door te dreigen met een aantekening in de accountantsverklaring, krijgt de accountant altijd zijn zin", wordt in de zaal gekscherend gezegd: "Als de accountant probeert aan de touwtjes te trekken, trekken wij aan de bel. En de accountant...? Hij trekt dan aan het kortste eind..."

 


Civil Society congres 2007