Civil Society 2009:Werkcollege

18 juni 2009
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Moderator: Joep Verboeket (VBKT)


Organisaties ‘zenden' zoveel dat hun oren verstopt raken. En: grote maatschappelijke problemen kunnen wel degelijk opgelost worden door de kracht van community's te gebruiken. Dat was in een notendop de boodschap van moderator Joep Verboeket (VBKT) tijdens zijn werkcollege over de kracht van community's.

 


Verboeket gaf tijdens de sessie een aantal prikkelende voorbeelden. Een ervan was die van de in het slop geraakte computerfabrikant Dell, die met de website www.ideastorm.com een community entameerde die innovatie in het bedrijf stimuleerde. Het idee is ondertussen door meerdere bedrijven overgenomen. Verboeket: "Het zou ook heel goed geïmplementeerd kunnen worden bij ngo's."

 


Verboeket noemde ook de ‘Transition Towns' - bedacht door Rob Hopkins - en het St. Charles Medical Center, waar de zorgkosten en de efficiëntie enorm toenamen door een hechtere community met meer betrokkenheid te smeden van lokale gemeenschap, patiënten en zorgpersoneel. Er werd afgesloten met een rondje associëren aan de hand van de genoemde voorbeelden.

 


De sessie was onderhoudend en werd door Joep Verboeket met veel enthousiasme geleid. De concrete cases boden zeker aanknopingspunten en onderstreepten het belang van communities en het organiseren van betrokkenheid. Wel deed de associatieronde aan het slot wat vrijblijvend en weinig productief aan en waren er naast de harde voorbeelden ook weer veel softe woorden.