Toon alles (3)

Civil Society 2009 Boardroomsessie

25 juni 2009, 08:59
Moderator: Martin Bauman (PwC)

Gastdeskundige: Ivo Opstelten


Tijdens het Civil Society-congres vonden enkele boardroomsessies plaats, primair gericht op directeuren en bestuurders van vermogensfondsen, goede doelen en fondsenwervende non profits. Een ervan stond in het teken van besturen en toezicht houden, sinds de Commissie Wijffels een veelbesproken topic in de sector. Aan de hand van de film ‘De Fusie', die intern door PricewaterhouseCoopers gebruikt wordt, initieerde moderator Martin Bauman de discussie. Steeds werd een fragment vertoond, waarna gastdeskundige Ivo Opstelten (zie foto) zijn mening gaf en de tongen in de zaal loskwamen.

 


Het fusieproces bleek bij uitstek een proces waarmee de delicate relatie tussen bestuurders en toezichthouders kon worden blootgelegd. Er bleek veel te bespreken. Bijvoorbeeld: hoe bewaar je het evenwicht? Hoe zit dat met de persoonlijke eigenschappen van leden van de raad en het gevaar van dominante toezichthouders en bestuurders die elkaar gaan overvleugelen in het proces, al dan niet solistisch? Hoe formaliseer je de verhoudingen?

 


Opstelten had er zo zijn gedachten over: "Een goed proces vraagt om een goede relatie van de voorzitter van de Raad van Toezicht met de bestuurder. Er moet wederzijds vertrouwen zijn. In de Raad van Toezicht moet de voorzitter leiden en niet volgend zijn. De rol van de directeur is het samenstellen van de agenda van de Raad van Toezicht."

 


En zo werden er nog vele aspecten besproken tijdens een onderhoudende (en uitverkochte) sessie waarin ook de zaal zich goed lieten horen.

gerelateerde items