Civil Power in het KIT 2022

Civil Power in het KIT 2022
Civil Power in het KIT 2022
3 november 2022

Vorige week organiseerden De Dikke Blauwe en Walburg Pers Civil Power in het prachtige KIT / Royal Tropical Institute in Amsterdam. Met een prikkelend thema, inspirerende sprekers, de onthulling van De Dikke Blauwe 100 en ruim 200 interessante gasten werd het een inspirerende middag, die veel te snel voorbij vloog. Bijgaand een korte terugblik in woord en beeld. 

Namens het KIT heette Lindy van Vliet, Head of Knowledge, iedereen welkom in het KIT. Ook het KIT is bekend met het thema disruptie. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen is voortgekomen uit het Koloniaal Museum, waar voorwerpen die meegenomen werden uit ‘de Oost’ tentoongesteld werden en later ook onderzocht met als doel het stimuleren van handel. Tegenwoordig zet het KIT zich in om duurzame ontwikkeling te stimuleren.

Vervolgens gaf Rien van Gendt een korte samenvatting van zijn boek ‘Filantropie terug naar de tekentafel’. Het zijn roerige tijden en wil de filantropie effectief blijven dan moet het veld zich anders organiseren; flexibeler en met meer vertrouwen. Een thema dat zeker gehoor vond in de zaal. Benieuwd? Voor een korte introductie kunt u het interview in NRC van afgelopen zaterdag lezen. Het boek, ‘Filantropie terug naar de tekentafel’ is sinds vorige week ook direct te bestellen.

Nadat Rien van Gendt op het podium symbolisch het eerste boek had overhandigd aan Heleen Terwijn, oprichter van de IMC Weekendschool, was het tijd voor een moment van bezinning door Jan van de Venis, Ombudspersoon Toekomstige Generaties. Met in het rugpand van zijn jasje de mensenrechten en op zijn armen de Sustainable Development Goals, zet hij zich in voor de toekomstige generaties: ‘Backed up by human rights and surrounded by the SDGs’.

Dekolonisatie van de filantropie
Melanie Maas Geesteranus, sinds 2018 CEO van Porticus, vertelde in haar keynote speech ‘Filantropie terug naar de mens’ over het werk van Porticus, dat wereldwijd goede doelen steunt. De organisatie is zich bewust van het adagium: the West telling the rest. Maar de vraag is wel hoe dat te voorkomen. Het antwoord ligt deels bij het gebruik maken van lokale kennis en het samenwerken met ervaringsdeskundigen. Om dat succesvol te doen kijkt de organisatie ook naar haar eigen werkwijze. Misschien moet je niet ieder jaar een rapport vragen, met resultaten. Misschien moeten de organisaties waar Porticus mee samenwerkt wel zelf aangeven hoe zij hun resultaten willen delen. Een sluitend antwoord is er niet. “We zitten volop in een leercurve en dat gaat met vallen en opstaan. Maar de belangrijkste les is ‘blijf bij de mens’.”

Paneldiscussie
Voor de paneldiscussie onder leiding van Simone Weimans, schoof Tanja Jadnanansing aan naast Melanie en Rien, en namen drie leden van het Nieuwe Generatiepanel plaats aan de andere kant van het podium. Tanja Jadnanansing is stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Zuidoost, en maakte direct duidelijk dat ze dat met hart en ziel doet. “Zuidoost heeft 90.000 inwoners met 173 culturen en etniciteiten. Heel veel zijn van ver gekomen, met een koffer vol hoop die lang niet altijd uitgekomen is. Je kunt niet dienen, als je het verdriet niet erkent.” Een wijsheid die voor een groot deel van het vakgebied geldt. Belangrijk punt in de het gesprek: de samenwerking tussen overheid en het maatschappelijk middenveld. Rien gaf een sprekend voorbeeld van de IMC Weekendschool, waarvan de eerste locatie in Zuidoost lag. “We gingen langs bij de onderwijsminister, die het een mooi initiatief vond. ‘Wil je geld?’, vroeg hij. ‘Nee, we willen geen geld, we willen ‘scharrelruimte. We willen dat er geen inspectie komt omdat er iemand zonder lesbevoegdheid voor de klas staat, we willen experimenteren.’

Vanuit het Nieuwe Generatiepanel werden nog zeer waardevolle vragen gesteld over de stand van de filantropie. Is deze bijvoorbeeld niet te neokoloniaal, waarbij de macht en het geld allemaal vanuit Europees perspectief komen? Dat dat zo is waren de deelnemers het over eens, maar hoe dat te veranderen is minder makkelijk te beantwoorden. Melanie: ‘’overheid, bedrijven en filantropie hebben allemaal een andere rol. Het doel van filantropie is natuurlijk dat je uiteindelijk niet meer nodig bent, maar op dit moment zou dat een grote aderlating zijn.”

De Dikke Blauwe 100
Na een korte pauze mocht dan eindelijk de nummer 1 van De Dikke Blauwe 100, Marieke van Schaik, directeur van het Nederlandse Rode Kruis, de oorkonde in ontvangst nemen uit handen van de winnaar van vorig jaar, Marc van den Tweel. Marc: “We hebben met respect, plezier en bewondering naar je gekeken.”

De twee oeuvreprijzen waren voor Paul Baan en Henk van Stokkom. De laatste luisterde mee via een telefoonverbinding, Paul Baan was met een aantal familieleden in de zaal aanwezig. Hij heeft het stokje van Noaber ondertussen overgedragen, maar uit zijn bevlogen speech werd duidelijk dat hij nog niet klaar is met het het noaberschap.

Na een ruime uitloop van het programma was het hoogtijd voor een gezellige borrel. Wij vonden het een zeer geslaagde middag en willen iedereen die aanwezig was daarvoor bedanken.

Bekijk hier de sfeerbeelden van fotograaf Dirk Kome. 

Karlijn Renzenbrink

Hoofdredacteur