CIGD verbetert online vergelijking goede doelen

11 maart 2010
Nieuws | | Validatie & Toezicht

AMSTELVEEN (11 maart) - De Stichting Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD) heeft een nieuwe methode gelanceerd om goede doelen online te kunnen beoordelen. Doel is de meningen van donateurs toe te voegen aan informatie van goede doelen en deze ook te publiceren.

Op deze wijze wordt het voor andere donateurs gemakkelijker om te kiezen uit duizenden goede doelen. Op de websites Independer.nl en Overgeld.nl, die informatie van ruim 4.600 goede doelen uit de CIGD database tonen, wordt donateurs gevraagd om goede doelen te beoordelen op vijf thema’s: fondsenwerving, betrouwbaarheid, communicatie, doelmatigheid en gerealiseerde prestaties. Alle ingezonden beoordelingen worden gelezen en getoetst of ze voldoen aan de door CIGD opgestelde richtlijnen, alvorens zij worden opgenomen in de CIGD goededoelendatabase.

Independer.nl
Vanaf het voorjaar 2010 ziet een beoordelaar zijn eigen reactie terug op de goede doelen pagina’s op Independer.nl en Overgeld.nl bij de informatie van het door hem beoordeelde goede doel. Dit is een aanvulling op de informatie die goede doelen zelf aanleveren. Zo wordt het voor bezoekers van de websites beter zichtbaar hoe ‘goed’ een organisatie is en helpt dit hen een geïnformeerde keuze te maken.

Transparantie goededoelensector
Goede doelen profiteren hiervan doordat het beeld dat donateurs van hun organisatie hebben, inzichtelijk wordt. Waar nodig kunnen zij hun functioneren dan verbeteren. Voor het CIGD is het verzamelen van deze informatie vanuit donateurs een aanvullende manier om de kwaliteit van de informatie van de goede doelenorganisaties in haar database te verbeteren.