ChildRight opnieuw onder vuur

6 september 2007
Nieuws | | Goede doelen

AMSTERDAM (6september) - Vorige week al mikpunt: kinderrechtenorganisatie Childright zou een zootje hebben gemaakt van de besteding van gelden en verantwoording daarover. Het kan altijd erger: deze week wordt Childright beschuldigd van het misbruiken van de namen van Nobelprijswinnaars. Wat is er aan de hand?


Scherpe kritiek uit eigen kring

De laatste weken gaat er een ware beerput open bij kinderrechtenorganisatie Childright. Onjuiste en vage informatie over projecten, jarenlange besteding van donateursgelden aan het aflossen van oude (belasting)schulden, geen of onvolledige jaarrekeningen, een zeer wazige website...

Bestuurslid Jacob Gelt Dekker trok zich eind juni terug omdat ‘de administratie niet deugt en de strijkstok te groot is.' Ook kandidaat-bestuurslid Halil Dogan uitte in een vertrouwelijke e-mail aan voorzitter Robert Brochard scherpe kritiek, alweer omdat ‘onduidelijk is wat Childright heeft gedaan in de afgelopen jaren'.

 


CBF:voorlopig niet geven

Netwerk gaf vorige week de aanzet. De actualiteitenrubriek vroeg ook CBF-directeur Adri Kemps om commentaar. Kemps raadt donateurs dringend af geld te geven aan Childright, dat overigens geen CBF-keurmerk bezit. De eerste Childright-donateurs die hun donaties terugwillen, hebben zich al gemeld.

 


Illustere Nobelprijswinaars: dubieus

Deze week bracht Netwerk naar buiten dat er nog meer mis is. De Nobelprijswinnaars die op de Childright-website worden genoemd als ‘Nobelprijswinnaars achter Childright' blijken voor een deel van niets te weten.

Dat ontwikkelingseconoom/Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen de initiatiefnemer is van de organisatie klopt wél, maar veel andere grote namen lijken volkomen uit de lucht gegrepen. Netwerk kreeg van onder anderen Michael Gorbatsjov, Lech Walesa, Desmond Titu, Nelson Mandela en de Dalai Lama te horen dat zijn niet (meer) actief betrokken zijn/waren bij Childright en absoluut niet op de site genoemd willen worden.

 


Reactie Childright

Zwaar weer dus voor dit kinderrechtenfonds en binnen de sector werd dan ook aanvankelijk met mededogen gereageerd op het mediaoffensief. De meeste organisaties hebben wel eens onder vuur gelegen en weten uit ervaring hoe verwoestend en langdurig de effecten kunnen zijn.

De uiterst knullige en onprofessionele manier waarop Childright reageert op alle beschuldigingen, neemt echter veel sympathie voor de organisatie weg. Onhandige mediaoptredens, uitblijvende reacties en nog steeds een uiterst vage site, waar slechts een paar details zijn aangepast... Van de laatste Netwerk-onthulling over de Nobelprijswinnaars wordt nog met geen woord gerept.