Toon alles (1)

Prins Bernhard Cultuurfons reikt Charlotte Köhler Prijzen uit

25 juni 2018, 15:00
De winnaars van de Charlotte Köhler Prijzen. (Foto: Maurice Vinken)
De winnaars van de Charlotte Köhler Prijzen. (Foto: Maurice Vinken)
De Charlotte Köhler Prijzen van het Prins Bernhard Cultuurfonds gaan dit jaar naar theatermaker Karlijn Kistemaker en beeldend kunstenaars Sander Breure en Witte van Hulzen. Deze aanmoedigingsprijzen voor jong talent - van elk 30.000 euro -  worden op donderdag 5 juli uitgereikt tijdens de Young Talent Awards in het Compagnietheater in Amsterdam.
 
Karlijn Kistemaker ontvangt de prijs vanwege haar bijzondere verdiensten als theatermaker. Haar interactieve voorstellingen zijn genereus, energiek, uitbundig theatraal en vol laconieke humor. De neven Sander Breure en Witte van Hulzen ontvangen de prijs voor hun verdiensten als actief kunstenaarsduo. Ze maken interdisciplinaire installaties met video, performance, fotografie en tekeningen, en recent ook sculptuur. De adviescommissie van het Cultuurfonds is onder de indruk van de diversiteit, snelheid en veelzijdigheid van de praktijk van de kunstenaars.
 
Grote verrassing
‘De prijs komt voor ons als een grote verrassing en vanzelfsprekend zijn we er heel blij mee’, aldus Sander en Witte. 'Een kunstprijs blijft een gek fenomeen, omdat anders dan in de sport er niemand onbeduidend de beste is. Toch is het altijd een goed moment voor discussie over wat je belangrijk vindt aan kunst. We willen deze prijs gebruiken om naast onze performances een groep nieuwe sculpturen te creëren, gebaseerd op mensen om ons heen.’
 
Young Talent Awards
De uitreiking van de Charlotte Köhler Prijzen vindt op 5 juli plaats tijdens de Young Talent Awards van het Prins Bernhard Cultuurfonds, waar ook de jaarlijkse Cultuurfondsbeurzen voor talentvolle afgestudeerden feestelijk worden omlijst. Deze beurzen zijn voor studie of onderzoek in het buitenland.
 
Charlotte Köhler Prijzen
De Charlotte Köhler Prijzen zijn aanmoedigingsprijzen voor jong talent (tot 35 jaar) in beeldende kunst en theater. De prijzen - van elk 30.000 euro - werden in 1988 bij legaat ingesteld door actrice Charlotte Köhler (1892-1977).  
 
gerelateerde items