Charities VS niet onverdeeld gelukkig met nieuwe belastingwet

14 september 2006
Nieuws | | Tax & Legal

Afgelopen maand heeft de regering Bush een nieuwe belastingwet ondertekend, met daarin een aantal regels die het misbruik door goede doelen en maatschappelijke instellingen van belastingvrijstelling moet voorkomen. Belastingdeskundigen vrezen echter dat ook organisaties die te goeder trouw zijn, geraakt worden door de nieuwe regelgeving.


Er is een aantal nieuwe richtlijnen van kracht dat bij fiscale experts de wenkbrauwen doet fronsen. Een daarvan is dat donor-advised fondsen en ondersteuningsfondsen worden verplicht ieder jaar een minimum bedrag weg te geven. Een andere is dat donoren ook voor kleine giften een kwitantie moeten kunnen overleggen. Tot voor kort was dit alleen nodig voor giften groter dan 250 dollar. In potentie is dit een forse nieuwe kostenpost voor goede doelen.



Ondersteuningsfondsen, fondsen die door een donor worden opgezet om met zijn geld een specifieke non-profit te ondersteunen, voelen de gevolgen van de nieuwe wetgeving ook. De regering Bush vindt dat de ondersteuningsfondsen hun belastingvrijstelling te vaak misbruiken op een manier waar de donor beter van wordt, door bijvoorbeeld geld terug te lenen aan de gever. Onkostenvergoedingen en leningen aan de donor in kwestie, of zijn familie, zijn in het nieuwe regime verboden. Belastingadvocaten vrezen dat geven aan de goede zaak voor rijke Amerikanen nu heel wat minder aantrekkelijk wordt.



Of zoals Marc Owens, voormalig hoofd van de afdeling belastingvrijstelling van de IRS, het zegt: "Veel organisaties zullen deze herfst flink worden wakker geschud als zij proberen de nieuwe regels te doorgronden."



Bron: Chronicle of Philantrophy