Charisector werkt samen maar wil meer subsidie dan er is

9 december 2009
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking


AMSTELVEEN (9 december) - 41 van de 43 subsidieaanvragen die de goededoelensector bij minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking zijn ingediend, zijn gedaan door allianties. Daarmee lijkt diens oproep voor meer samenwerking gehoor te hebben gevonden. In totaal belopen de aanvragen echter 740 miljoen, terwijl er 2011 tot en met 2015 per jaar slechts 425 miljoen euro te vergeven valt.



“Het lijkt erop dat we in onze opzet zijn geslaagd om de versnippering in ontwikkelingssamenwerking tegen te gaan. Dat is pure winst”, zo zei Koenders in een eerste reactie op de 43 subsidieaanvragen van ontwikkelingsorganisaties voor het nieuwe medefinancieringsstelsel. Koenders wil graag dat de hulporganisaties meer samenwerken en tot nieuwe en effectievere vormen van ontwikkeling komen. Alles bij elkaar heeft Koenders tussen 2011 en 2015 ruim 2,1 miljard euro beschikbaar voor de ontwikkelingsorganisaties. De aanvragen komen voor die jaren uit op 3,7 miljard, dat is 1,6 miljard meer dan er is.



Oxfam Novib, Cordaid, Hivos en de ICCO-alliantie

Grote spelers als Oxfam Novib, Cordaid, Hivos en de ICCO-alliantie zijn met andere organisaties nieuwe of intensievere verbanden aangegaan. De allianties hebben alle vier een verzoek gedaan voor 106 miljoen euro subsidie per jaar. Een losse aanvraag mag niet meer dan een kwart van het jaarlijkse potje van Koenders beslaan.


IMPACT

Oxfam is onder de naam IMPACT een samenwerking aangegaan met Somo, Hirda, 1%CLUB en Butterfly Works. Oxfam Novib zal zich terugtrekken uit Zuid-Amerika. Ook het aantal landen waarin de organisatie werkt, loopt terug van zeventig nu naar 34. Een tweede alliantie heet Samen voor Verandering en bestaat uit de samenwerking van Cordaid, Both ENDS, IKV Pax Christi, Impunity Watch, Mensen met een Missie, het Nederlandse Rode Kruis en Wemos. Deze groep werkt al jaren samen en houden hun eigen aandachtsgebied.


ICCO-alliantie

In de ICCO-alliantie zitten Het Zeister Zendgenootschap, Yente, Edukans, Kerk in Actie, Oikocredit, Prisma, SharePeople en ICCO. Deze alliantie zegt wil met name samenwerken aan een duurzame rechtvaardige economische ontwikkeling. Daarbij gaat extra aandacht uit naar mensenrechten en de rol van de vrouw. Ook Hivos, Press Now, Mama Cash en IUCN NL gaan intensief samenwerken in 31 ontwikkelingslanden.