CHAMP: presteren goede doelen gemeten

23 juni 2006
Nieuws | | (Social) Impact

De Nationale Goede Doelen Test heeft de ambitie om via haar website donateurs te matchen met goede doelen. Eigenlijk wil ze in dat proces de effectiviteit van de fondsen in kwestie (een voor de donateur belangrijk criterium) een belangrijke rol laten spelen. Tot dusver ontbrak het echter aan een goede methode om het presteren van gdo's te kwantificeren. Met de presentatie van Charity Assessment Method of Performance (CHAMP) op het Civil Society Congres hoopt de NGDT aan dat gemis een einde te maken.


CHAMP is, na een uitgebreide internationale inventarisatie, ontwikkeld in samenwerking met het bureau Change Up en een drietal goede doelen (Astmafonds, Oranje Fonds en Oxfam Novib). Doel is met behulp van het nieuwe meetinstrument harde uitspraken te kunnen doen over die ene belangrijke vraag: in hoeverre slaagt een goede doelenorganisatie erin het gekozen doel te bereiken?

 


Hoe zit CHAMP (in een notendop) in elkaar? Basisaanname is dat de prestaties van gdo's worden bepaald door effectiviteit - wat bereiken we ermee? - en door efficiëntie - hoe snel en kosteneffectief bereiken we dat? Effectiviteit en efficiëntie zijn op vijf niveaus te onderscheiden en te meten: effect op de maatschappij, effect op de doelgroep, output, activiteiten en input.

 


Bij de uitwerking van CHAMP is een onderverdeling gemaakt in vier hoofdsectoren: ontwikkelingssamenwerking, gezondheidszorg, natuur & milieu, welzijn, cultuur & sport. Deze hoofdsectoren zijn vervolgens onderverdeeld in een aantal subsectoren en programma's. Om de prestaties te meten zijn prestatie-indicatoren ontwikkeld. Voor elk prestatieniveau minimaal één indicator.

 


NGDT-initiatiefnemer Bart Hartman stelde tijdens de presentatie dat door het meten van de prestaties van goede doelen het kaf zich vanzelf van het koren zal scheiden. "Dit is dan ook onze manier om een bijdrage te leveren aan het opkrikken van de sector."

 


Ook de drie deelnemende goede doelen zijn positief gestemd. De directeuren van Astmafonds, Oranje Fonds en Oxfam Novib schrijven in hun voorwoord in de brochure waarin CHAMP gepresenteerd wordt: "De eerste resultaten zijn hoopgevend. In dit stadium weten we nog niet zeker of de prestaties van goede doelenorganisaties op een objectieve, kwantitatieve manier kunnen worden gemeten. Maar voor ons staat wel vast dat toepassing van CHAMP ten minste zal leiden tot kwalitatieve handvatten waarmee donateurs en media veel beter dan tot nu toe prestaties van soortgelijke GDO's kunnen vergelijken. Dit is een belangrijke stap voorwaarts."

 


In FM#13 zal een achtergrondartikel over CHAMP verschijnen.