Toon alles (3)
Friso Liesker

Ceelen schrijft boek tegen humanitair cynisme

16 september 2009, 08:59
AMSTELVEEN (16 september) - Omdat het maatschappelijke en politieke draagvlak voor humanitaire hulporganisaties lijkt af te kalven, heeft Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, een boek geschreven over de waarde en het belang van humanitaire hulp: ‘Hier en daar een crisis’.


Oud-voetballer Ruud Gullit, met wie ze in 2005 voor de postcodeloterij vluchtelingenkampen bezocht in Tsjaad, nam het eerste exemplaar van het boek in ontvangst. Gullit is betrokken is bij het werk bij Stichting Vluchteling.

Ceelen constateert in een artikel dat ze dat recent voor de Leeuwarder courant schreef dat Nederlanders al maar negatiever naar hulporganisaties kijken. Steeds vaker hoort ze commentaar als ‘Het helpt allemaal toch niks’, ‘Er blijft zo veel geld aan de strijkstok hangen en ‘Jullie verdienen veel te veel.’


Boek voor de buurvrouw

Met het boek, waarin ze schrijft over haar ervaringen in de internationale hulpwereld, hoopt Ceelen te bereiken dat ook haar buurvrouw begrijpt wat haar werk inhoudt. Daarin schrijft ze niet alleen successen maar ook fouten in het veld, en verhalen die haar buurvrouw ongemakkelijk zal vinden. Verder zijn veel verhalen volgens haar ook vooral ‘leuk om te lezen’.

Haar belangrijkste ambitie met het boek is echter te slagen waar hulporganisaties in hun reactie op negatieve verhalen in de media vaak falen. ‘Ik wil de successen en de mislukkingen in hun context plaatsen. Ik vertel waarom we daar zijn en onder welke omstandigheden we moeten werken. Mijn hoofddoel is een bijdrage leveren aan het debat, zorgen dat de kennis over de complexiteit van ons werk toeneemt.’
gerelateerde items