CBF werkt aan nieuwe normstelling donatieplatforms

CBF werkt aan nieuwe normstelling donatieplatforms
CBF werkt aan nieuwe normstelling donatieplatforms
10 november 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

De Commissie Normstelling introduceert een nieuwe categorie normen speciaal afgestemd op donatieplatforms die naar het oordeel van de Commissie Normstelling een kwaliteitsstandaard zet om het geefvertrouwen en, meer in het algemeen, het samenlevingsvertrouwen te borgen. De normen van de Erkenningsregeling voor donatieplatforms zijn bedoeld voor donatieplatforms die erkend willen worden door het CBF. Een donatieplatform dat voldoet aan deze normen krijgt de CBF-Erkenning voor Donatieplatforms. De Commissie Normstelling, bestaande uit leden uit de kring van het gevers-, sector- en donateursbelang en een aantal experts, houdt op dit moment een consultatie over deze nieuwe normenset. Reageren kan tot 28 november 2022.

Lees ook: Normstelling voor dummies

Goeddoen (filantropie) is volop in ontwikkeling en daarbij ontstaan nieuwe manieren van goeddoen. Daarom is in de toekomstvisie voor de Erkenningsregeling sprake van een verbreding van de scope van de Erkenningsregeling. Juist een brede toegankelijkheid voor initiatieven in het goeddoen en een groot aantal organisaties dat zichzelf onder toezicht stelt, maakt de zelfregulering van de Erkenningsregeling sterk. Naast de ‘klassieke’ goede doelen is daarom onderzocht of ook andere doelgroepen een plaats kunnen krijgen in de zelfregulering. Donatieplatforms zijn de eerste van die doelgroepen.

Met donatieplatform wordt in dit verband bedoeld een zelfstandige organisatie die een donatieplatform exploiteert. Het gaat dus niet om goededoelenorganisaties die onder de eigen vlag een donatieplatvorm faciliteren. De Stuurgroep Erkenningsregeling heeft de Commissie Normstelling verzocht om te onderzoeken of een normenset voor donatieplatforms kan worden ontwikkeld. De Commissie Normstelling is daarin geslaagd. Daarbij is advies ingewonnen van twee experts uit het werkveld. Ook is een viertal donatieplatforms als klankbord betrokken.

In december 2022 weegt de Commissie Normstelling alle ingekomen reacties zorgvuldig, en neemt vervolgens een besluit over wat wel en wat niet wordt doorgevoerd. De nieuwe normen voor donatieplatforms zullen daarna door de Commissie Normstelling worden vastgesteld en worden gepubliceerd.

Het vaststellen van de normen van de Erkenningsregeling voor goede doelen gebeurt door een onafhankelijke Commissie Normstelling. De commissie is samengesteld uit voorzitter Hans Gortemaker en leden Bregje Krijnen, Joost van Lanschot, Jan Jaap de Graeff, Rob Dorscheidt en Ruud Kamphuis. Bij de samenstelling van deze commissie is recht gedaan aan de vertegenwoordiging van alle relevante belangen en expertise. Toezichthouder CBF bekleedt een advieszetel in de Commissie Normstelling om de afstemming tussen normstelling en toezicht te garanderen; dit is een extra zetel zonder stemrecht.

Op de website van de Commissie Normstelling vindt u de consultatiedocumenten. Hierin staat een uitgebreide toelichting. U kunt reageren door een mail te sturen aan consultatie@commissienormstelling.nl.