Toon alles (2)

CBF waarschuwt voor Kinderen met Zorgen

1 november 2017, 11:00
De stichting Kinderen met Zorgen lijkt zich bezig te houden met kaartverkoop en het is niet duidelijk waar de opbrengsten van die verkoop naartoe gaan. 
De stichting Kinderen met Zorgen lijkt zich bezig te houden met kaartverkoop en het is niet duidelijk waar de opbrengsten van die verkoop naartoe gaan. 
Het CBF onderzoekt momenteel de stichting Kinderen met Zorgen. De organisatie lijkt zich bezig te houden met kaartverkoop aan de deur en het is niet duidelijk waar de opbrengsten van die verkoop naartoe gaan. Op vragen van de toezichthouder aan de stichting wordt niet gereageerd.
 
Het CBF heeft contact opgenomen met de stichting om helderheid te krijgen over de geworven gelden: wat is er met de opbrengsten gebeurd en hoe zijn de administratieve organisatie en interne controle rondom de fondsenwerving geregeld? Ook zijn er vragen over het feit dat er slechts één bestuurder is bij de stichting. Deze bestuurder is tevens eigenaar van een bedrijf dat doet aan verkooptraining. Het CBF heeft de stichting verschillende mogelijkheden geboden om te reageren op vragen, maar de stichting heeft niet gereageerd.
 
Waarschuwing
De toezichthouder waarschuwt daarom gemeenten, donateurs en andere belanghebbenden om alert te zijn. CBF: ‘Donateurs moeten erop kunnen vertrouwen dat het geven van geld of het kopen van kalenders en/of kaarten daadwerkelijk ten goede komt aan het goede doel dat zij menen te ondersteunen. Stichting Kinderen met Zorgen biedt daarvoor vooralsnog geen enkele garantie. Mocht de stichting op korte termijn alsnog in staat zijn om bevredigende antwoorden te geven op onze vragen dan zijn wij van harte bereid daar nader over te informeren en de huidige berichtgeving in te trekken.’
 
Kalender- en kaartverkoop
Het CBF wijst vaker op risico’s bij verkoop van kaarten, kalenders en andere producten aan de deur ten behoeve van goede doelenorganisaties. ‘Het belangrijkste advies aan donateurs is om altijd te vragen naar de gemeentelijke vergunning. Zonder deze vergunning is in de meeste gemeenten in Nederland verkoop van goederen ten behoeve van goede doelen niet toegestaan. Ook is het raadzaam om te vragen of de opbrengst naar een erkend goed doel gaat’, aldus het CBF.
 
gerelateerde items