CBF viert feest met eerste erkende goede doelen

CBF viert feest met eerste erkende goede doelen
CBF viert feest met eerste erkende goede doelen
1 juli 2016
Nieuws | | Validatie & Toezicht

Vandaag ontvangen de eerste 350 goede doelen hun 'erkenning' van toezichthouder CBF. Dat gebeurt tijdens het Feest van de (h)erkenning op het Friendships Sports Centre in Amsterdam. Met een feestelijk programma wordt een belangrijke eerste fase van de implementatie van de nieuwe Erkenningsregeling als onderdeel van het sectorbrede Validatiestelsel afgerond. Binnen dit nieuwe stelsel komen de fondsenwervende organisaties als eerste aan de beurt.
 
Eén keurmerk
De nieuwe Erkenningsregeling komt in de plaats van alle bestaande keurmerken (CBF, RfB en KGD) en moet voor het gevende publiek meteen duidelijk maken of een organisatie erkend is of niet. De regeling houdt rekening met diversiteit binnen de sector zoals aard en omvang van organisaties. Dit betekent: hoe groter de organisatie, hoe zwaarder de normen. Ook is er meer aandacht voor de maatschappelijke betekenis van goede doelen en voor de verdere professionalisering, onder andere door 'self assessment.
 
Topje ijsberg
Er zijn op dit moment een kleine 400 goede doelen die een CBF-Keurmerk of -Certificaat hebben. Een groot deel hiervan heeft zijn 'huiswerk' in de overgangsregeling naar de Erkenningsregeling ingeleverd. Daarbovenop hebben zich nu zo'n kleine honderd nieuwe goede doelen aangemeld voor de regeling. Het overgrote deel van de sector heeft echter (nog) geen keurmerk. Er zijn geen betrouwbare cijfers over het totale aantal fondsenwervende goede doelen in Nederland, maar een berekening op basis van het huidige ANBI-register komt op een potentieel van zo'n 5.000 organisaties. Hierbij zijn niet de vele kleine, vaak lokale goede doelen-initiatieven van de zogenoemde 'doe-het-zelvers' geteld. Schattingen voor deze groep, die vaak een beroep doet op vrienden en familie ('friendraising'), zijn onbetrouwbaar en lopen uiteen van 10 tot 15 duizend.
 
Brede werking
Voor een brede werking van het nieuwe stelsel en draagvlak onder de gevers is het uiteraard van groot belang dat zoveel mogelijk goede doelen zich aanmelden voor de nieuwe regeling. Voor de aangewezen toezichthouder, het CBF, is daarbij ook van belang dat het toezicht grotendeels kan worden gefinancierd uit bijdragen van de erkende instellingen. Het CBF zei eerder dat de sector met de nieuwe aanmelders 'goed op weg (is) om de erkenningsregeling breed te verankeren.'
 
AVB pas in 2017
Het aanvragen en voeren van een erkenning is op dit moment niet verplicht. De overheid heeft echter wel aangegeven, aldus een brief van voormalig staatssecretaris Teeven aan de Tweede Kamer, dat de normen van de erkenningsregeling op termijn algemeen verbindend (en dus verplicht voor iedereen) worden. Een zekerheid is dat echter nog niet, aangezien een kamermeerderheid zich hiervoor moet uitspreken. Een algemeen verbindendverklaring wordt op zijn vroegst pas in 2017 verwacht.
 
 
CBF