CBF erkenningspaspoort 2020: gevolgen coronajaar inzichtelijk

25 mei 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Het Nationale Erkenningsrapport combineert de financiële kerncijfers van alle Erkende Goede Doelen tezamen en geeft daarmee een goed beeld van wat er is gebeurt in het eerste jaar van de corona pandemie.

De totale inkomsten over 2020 bedroegen ongeveer 4,6 miljard euro. Dat is meer dan in 2019, maar tegelijk is het aantal Erkende Goede Doelen ook wat gestegen. In 2020 ontvingen de Erkende Goede Doelen 38% van hun inkomsten uit subsidies van overheden en 30% van particulieren. Deze 1,3 miljard euro door particulieren gegeven aan Erkende Goede Doelen is opgebouwd uit onder andere giften en donaties (805 miljoen euro), nalatenschappen (380 miljoen euro) en collecten (23 miljoen euro). Opvallend is dat er nauwelijks schommelingen zijn in hoeveel geld uit iedere inkomstenbron is gekomen in vergelijking met vorig jaar. De pandemie lijkt op sectorniveau niet te hebben gezorgd voor grote dalingen of stijgingen van inkomstenbronnen. Dit kan voor individuele goede doelen natuurlijk heel anders zijn.

Daling bestedingen
Het eerste jaar van de corona pandemie heeft wel grote invloed gehad op totale bestedingen: die zijn met 100 miljoen euro gedaald in vergelijking met het voorgaande jaar. Alsnog besteedden de Erkende Goede Doelen in totaal 4,4 miljard euro. 89% hiervan is besteed aan het maatschappelijk doel, het overige deel aan werving en beheer & administratie. Deze percentages zijn niet veranderd ten opzichte van 2019, ondanks dat de totale inkomsten wel zijn gedaald.

Toegenomen bestemmingsreserves
Het gevolg van de lagere uitgaven is dat de Erkende Goede Doelen een positief resultaat hebben genoteerd over 2020. Daardoor zijn de reserves en fondsen toegenomen tot 4,3 miljard euro. Met name de bestemmingsreserves zijn toegenomen ten opzichte van 2019. De helft van de reserves en fondsen bestaat nu uit bestemmingsreserves. Van deze reserves heeft het bestuur van de organisaties bepaald voor welk doel ze (gaan) worden ingezet.

Werkgelegenheid
De Erkende Goede Doelen zorgden in 2020 voor 17.500 fte aan werkgelegenheid en telden ruim 340.000 vrijwilligers die voor ze actief zijn. Het grootste gedeelte van de Erkende Goede Doelen is actief in het segment Internationale hulp en mensenrechten (37%), gevolgd door Welzijn (24%) en Gezondheid (14%).

Lees het hele rapport hier

CBF