CBF
Toon alles (1)

CBF zegt Dierentehuis ’s-Hertogenbosch de wacht aan

9 februari 2017, 15:00
Een maand krijgt Stichting Dierentehuis ’s-Hertogenbosch en omstreken van toezichthouder CBF om orde op zaken te stellen. Gebeurt dat niet, dan is het Dierentehuis de Erkenning kwijt. Het verscherpte toezicht is volgens CBF nodig omdat niet aan een aantal bestuurlijke en financiele normen wordt voldaan.  
 
Het Brabants Dagblad meldt dat ook de gemeente Den Bosch en de Koninklijke Hondenbescherming het bestuur van het Dierentehuis scherp in de gaten houden. Eerder al zegde het personeel en de vrijwilligers het vertrouwen in het bestuur op. De voorzitter zou te autoritair zijn, er zou slecht tot niet gecommuniceerd worden over de toekomstplannen en er is veel onduidelijkheid over de financiën. 
 
Volgens het CBF voldoet de Stichting Dierentehuis niet aan de normen op de volgende punten:
Het bestuur van Stichting Dierentehuis is gelijk aan het bestuur van het Steunfonds (Stichting Steunfonds Dierentehuis ’s-Hertogenbosch en omstreken). Er is geld overgeboekt van Stichting Dierentehuis naar het Steunfonds. Deze bedragen kunnen niet meer gecontroleerd worden, daarom is er gebrek aan transparantie over de besteding van de ontvangen gelden.
De jaarcijfers van de stichtingen zijn niet geconsolideerd, noch is er een Raad van Toezicht. In deze constructie is er onvoldoende toezicht op besteding van de gelden die bij het publiek ten bate van het Dierentehuis zijn geworven.
 
Het Brabants Dagblad meldt dat volgens voorzitter Jacques Hendrikx van het Dierentehuis er ‘dwalingen’ in het standpunt van het CBF zitten. ‘Het geld is terugbetaald en dat kunnen wij het CBF snel laten zien. Er bestaat geen steunstichting maar een Stichting Vrienden en volgens onze notaris mag het bestuur van het Dierentehuis ook het bestuur zijn van de vriendenstichting.’ Hendrikx kondigt volgens de krant meer openheid van zaken aan: ‘Op 15 maart zit de penningmeester bij de accountant voor het boekenonderzoek. Daarna komt de jaarrekening 2016.’
 
Wethouder Jos van Son heeft intern opdracht gegeven om de financiële handel en wandel bij het Dierentehuis op een rij te zetten. Directeur Ineke van Herwijnen van de Hondenbescherming is verrast door de actie van het CBF. ‘Wij laten ons zo snel mogelijk informeren.’ 
 
Is er op 7 maart geen duidelijkheid, dan wordt de Erkenning door het CBF ingetrokken.

►Bronnen: CBF, Brabants Dagblad
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier. 
 
 
gerelateerde items