Toon alles (2)

Bussemaker: ‘Niet te veel managers in toezicht cultuur’

13 november 2013, 04:00
Bussemaker: ‘Niet te veel managers in toezicht cultuur’
Bussemaker: ‘Niet te veel managers in toezicht cultuur’
Uit inventarisatie van de Volkskrant blijkt dat ruim de helft van de leden van culturele raden van toezicht uit het bedrijfsleven komt. Zorgwekkend, vindt minister Jet Bussemaker (foto) van Cultuur. ‘In de raden van toezicht van culturele instellingen zoals musea zijn de laatste jaren wel erg veel topmensen uit het bedrijfsleven benoemd. Dat kan ten koste gaan van het artistieke toezicht op bijvoorbeeld musea.'

Bussemaker vindt het belangrijk dat een artistiek directeur van een culturele instelling in zijn raad van toezicht een goede sparring partner heeft of tegengesproken kan worden door een toezichthouder die ook artistiek verstand van zaken heeft.

SP: minstens één toezichthouder uit kunst
SP-Kamerlid Jasper van Dijk had de kwestie van de oprukkende ceo's in de cultuursector opgeworpen. Hij haalde de inventarisatie van de Volkskrant aan waaruit blijkt dat ruim de helft van de leden van culturele raden van toezicht uit het bedrijfsleven komt. Voorheen was dat een derde. Maar Bussemaker schaarde zich niet achter zijn voorstel om minstens één toezichthouder uit de kunstwereld in de raden op te laten nemen. De minister wil dat niet gaan opleggen. De sector heeft juist eigen regels voor goed bestuur opgesteld, waarbij een divers samengestelde raad van toezicht een van de uitgangspunten is.
gerelateerde items