Buffett en Gates doen beroep op rijkste Amerikanen

23 juni 2010, 08:59

AMSTELVEEN(23 juni) - Warren Buffett (foto) en Bill Gates roepen Amerikaanse miljardairs op dehelft van hun vermogen weg te geven aan goede doelen. Ze komen met het advies nadat donaties in de Verenigde Staten vorig jaar verder terugliepen.

Superbelegger Buffett en oud-topman van Microsoft Gates kwamen tot hun oproep na een serie diners met enkele van de rijkste Amerikanen, meldt The Wall Street Journal. Ze noemen hun manifest 'The Giving Pledge'. 

Het tweetal sprak over de recessie en de impact daarvan op goede doelenmet onder meer met de burgemeester van New York Michael Bloomberg, investeerder Ronald Perelman en industrieel David Rockefeller.

De inspanning van Buffett en Gates komt op het moment dat schenkingen aan goede doelen teruglopen in de Verenigde Staten. In 2009 daalde het totaal gedoneerde bedrag met 3,6 % tot $ 303,7 mrd, aldus cijfers van Giving USA Foundation. In 2008 liepen de giften eveneens terug, met 2 %.

DonatieBuffett

Zelf schonken Buffett en Gates al eerder het grootste deel van hun miljarden aan goede doelen. In 2006 kondigde Buffett aan dat hij 85 % van de $ 44 mrd die hij op dat moment bezat zou onderbrengen bij de Bill and Melinda Gates Foundation, een stichting die zich richt op gezondheidszorg en onderwijs.

Bill Gates heeft het grootste deel van zijn fortuin, dat door Forbes wordt geschat op $ 53 mrd, ondergebracht in de stichting die hij samen met zijn vrouw heeft opgezet. Eerder dit jaar kondigde het paar aan om $ 10 mrd beschikbaar te stellen voor vaccinatie.

 

gerelateerde items