Budget Obama lijkt gunstig voor non-profits

Budget Obama lijkt gunstig voor non-profits
Budget Obama lijkt gunstig voor non-profits
16 april 2013
Nieuws | | Politiek en overheid

De begroting van de Verenigde Staten voor 2014 lijkt gunstig uit te pakken voor non-profitorganisaties. Een deel van het budget wordt geïnvesteerd in non-profits in de sectoren onderwijs en gezondheid. Ook wordt gekeken naar organisaties die kunnen bewijzen dat ze behoorlijke resultaten boeken in het oplossen van maatschappelijke problemen. Het plan wordt overigens niet met open armen ontvangen door goede doelenorganisaties. Zij worden juist getroffen door nieuwe beperkingen in belastingaftrek voor giften.

Obama heeft een budget voorgesteld van 1,06 miljard dollar voor de Corporation for National and Community Service. Dat voorstel gaat nu naar het Congres, waar het kan rekenen op tegenstand van de Republikeinen. Die willen juist nog meer bezuinigingen en minder belastingmaatregelen voor de rijken. ‘President Obama vindt dat we als gemeenschap moeten samenwerken, inclusief non-profits, goede doelenorganisaties en andere maatschappelijke instellingen’, zegt het Witte Huis in een verklaring.

Meer kansen op beter onderwijs
Het plan omvat ideeën om non-profits te helpen meer vrijwilligers aan te trekken, ze beter op te leiden en in te zetten. Daarnaast ligt de focus op onderwijs. Zo worden zogenoemde preschool programs geïntroduceerd, programma’s om kinderen makkelijker toegang te laten krijgen tot een goede opleidingen. Om hiervoor geld bijeen te brengen, wordt de belasting op tabaksproducten verhoogd. Obama hoopt hiermee 755 miljoen op te halen. Daarnaast wordt 1,4 miljard uitgetrokken voor betere kinderopvang voor kinderen uit de laagste inkomensklassen. Obama wil met deze plannen bereiken dat kinderen al op jonge leeftijd meer kansen krijgen.

Gezondheid
De andere pijler is gezondheid. Daarvoor wordt het budget opgetrokken naar 80,1 miljard. Een deel daarvan gaat naar non-profit community health centers. Zij krijgen maar liefst een miljard meer dan dit jaar. Daarnaast wordt geld uitgetrokken voor de Promise Neighborhoods programma’s, projecten die diensten aanbieden aan families in buurten met veel problemen. Dat budget wordt verhoogd van 60 miljoen in 2012 naar 300 miljoen in 2014.

Duidelijke resultaten
Overigens komen niet alle maatschappelijke initiatieven er goed vanaf. Obama wil stoppen met de financiering van het Community Service Block Grants project. Dit project financiert meer dan duizend maatschappelijke actiegroepen tegen armoede. Obama vindt dat deze organisaties te weinig doen en te weinig transparant zijn. Hij wil de komende jaren vooral geld besteden aan organisaties die duidelijke resultaten boeken.