Btw-plicht opgeschort naar 1 juli

16 februari 2012
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTERDAM (16 februari) - Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft een overgangsregeling getroffen voor organisaties waarvan de btw-vrijstelling is ingetrokken. Het betreft fondsenwervende steunstichtingen Deze organisaties zijn sinds 1 januari van dit jaar btw-plichtig, maar de omschakeling gaat nog niet soepel. Weekers heeft daarom een regeling getroffen waardoor btw-vrije instellingen de oude regeling nog tot 1 juli aanstaande mogen toepassen.


De btw-vrijstelling geldt voortaan alleen nog voor de primaire activiteiten van instellingen zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, sportverenigingen, instellingen voor jeugdwerk en instellingen in de sociale en culturele sector en onderwijsinstellingen. Instellingen waarvan de primaire activiteiten op andere gronden zijn vrijgesteld, zoals instellingen die niet-wettelijk geregeld onderwijs verzorgen, mogen de btw-vrijstelling voor fondswervende activiteiten per 1 januari 2012 niet meer toepassen.


Belangenbehartigers

De regeling geldt ook voor instellingen die voor hun primaire activiteiten geen btw-ondernemer zijn, zoals belangenbehartigingsorganisaties en kerkelijke instellingen. Als deze organisaties boeken of advertentieruimte in ledenbladen verkopen, zijn zij voortaan verplicht btw te berekenen, aan te geven en af te dragen.


Steunstichting

Ook fondsenwervende organisaties, zoals een steunstichting van een vereniging, mogen per 1 januari 2012 niet langer de btw-vrijstelling toepassen. Voor deze organisaties is de overgangsregeling eveneens tot 1 juli 2012 van kracht. Met ingang van 1 juli 2012 zijn ook de fondswervende organisaties in principe btw verschuldigd over hun fondswervende activiteiten.