Britse musea profiteren steeds vaker van nalatenschappen

16 augustus 2007

AMSTELVEEN (16 augustus) - Net als in Nederland het geval is kent de Britse wet een regeling waarbij het schenken van kunstvoorwerpen aan openbare collecties is vrijgesteld van belastingafdracht. Van die mogelijkheid wordt steeds vaker gebruik gemaakt.


Britse musea zijn veelal gratis toegankelijk. Dat betekent dat zij een smalle beurs hebben en voor een belangrijk gedeelte moeten teren op giften. Wat dat betreft was 2006 een goed jaar voor de Britse bibliotheken, musea en archieven. In totaal werd aan deze instellingen omgerekend 37 miljoen euro geschonken. Een record.

 


Veel giften werden gedaan in de vorm van kunstobjecten en waardevolle documenten en waren afkomstig uit nalatenschappen van vermogende kunstliefhebbers. Op deze manier kregen de musea bijvoorbeeld schilderijen van Gainsborough, Turner en Francis Bacon in hun bezit. Ook werden een aantal prenten van Rembrandt geschonken en composities van Wolfgang Amadeus Mozart.

 


Naast private giften krijgen de Britse musea ter compensatie van gederfde toegangsgelden overigens ook een overheidstoelage.