Britse goede doelen zijn niet voorbereid op fraude

Britse goede doelen zijn niet voorbereid op fraude
Britse goede doelen zijn niet voorbereid op fraude
31 mei 2012
Nieuws | | Governance & Finance

AMSTERDAM (31 mei) - Bijna driekwart van de Britse goede doelenorganisaties heeft gaten in de procedures om met fraude en financieel misbruik om te gaan. Dit blijkt uit een rapport van Chartered Institute of Accountants for England and Wales en de Charity Commission.

Accountants, die de financiële controle en het risicobewustzijn van vijfentwintig goede doelenorganisaties met inkomsten van vijf miljoen pond of meer onderzochten, vonden bij achttien organisaties fouten in de processen. Vier van de organisaties hadden zelfs grote gaten op het gebied van financiële veiligheid.

“Geen fraudepreventie'
Volgens Nick Brooks, voorzitter van het onderzoekspanel, zijn fraude en financieel management de zwakste gebieden van GDO’s. “Slechts een aantal van de organisaties beschikt over anti-witwas- en anti-omkopingprocedures. Ook is er geen fraudepreventie en zijn er ook geen duidelijke stappen die genomen kunnen worden als er fraude is gepleegd.” Brooks kon niet aangeven of dit geldt voor alle GDO’s, of dat het slechts de onderzochte groep betreft.

Goede interne financiële controle
Op het gebied van interne financiële controle doen de organisaties het wel weer goed. Tien van hen zijn sterk op dit gebied, twaalf iets minder sterk en slechts drie organisaties doen het slecht. Veertien van de onderzochte organisaties hebben ook een sterkte strategie en planning en slechts twee scoren slecht op dit gebied.

“Cultuur van fusies en samenwerking”
De vijfentwintig accountants die het onderzoek uitvoerden denken dat fusies een grote stap vooruit zou betekenen, maar geen enkele organisatie gaf aan hierover na te denken. “Als sector moeten we een cultuur vormen van fusies en samenwerking”, vindt Brooks. “Een kleinere groep goede doelenorganisaties zou betekenen dat er minder strijd is om fondsen en vrijwilligers te werven.”