Britse filantropen waarschuwen Cameron over belastingplannen

19 april 2012
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTERDAM (19 april) - Er dreigt blamage voor de ‘Big Society’ van David Cameron. Een groep van 46 van de grootste Britse filantropen schreef een brief, waarin ze de regering oproepen de plannen voor een beperking van de fiscale aftrekbaarheid van giften te herzien. De brief werd eerder deze week door The Sunday Telegraph gepubliceerd.

In het Verenigd Koninkrijk konden grootverdieners tot voor kort hun belastingen aanzienlijk verminderen en zelfs soms tot nul reduceren door zelf een trust op te richten of een bedrag te schenken aan een goed doel. Cameron wil die belastingaftrek in de toekomst beperken tot maximaal 50.000 pond per jaar of, indien hoger, 25 procent van het inkomen. Voor de gulste Britten, die jaarlijks tientallen miljoenen ponden schenken, is dat even slikken.

Britse goede doelenorganisaties hebben het moeilijk
Bijna zestig procent van de Britten schenkt jaarlijks aan het goede doel, met een record in het fiscale jaar 2010/2011 van maar liefst 11 miljard pond. Verwacht wordt dat dit door de crisis in het komende jaar een stuk minder zal zijn.  De Charity Commission heeft bekendgemaakt dat er begin dit jaar al 2 procent minder geschonken is dan vorig jaar. Besparingen bij goede doelenorganisaties zijn het gevolg en verwacht wordt dat er in een jaar tijd zo’n zeventigduizend banen (8,7 procent van het totaal) verloren zullen gaan in de sector.

Lobby van gulle gevers
Er is daarom een lobby van grote gevers gestart, onder wie de rijke families Getty en Sainsbury en Gordon Roddick, weduwnaar van Anita Roddick, oprichter van The Body Shop. Samen heeft deze groep de beschikking over een fortuin van meer dan een miljard pond en doneert jaarlijks meer dan honderd miljoen pond. Ze vrezen dat er minder giften zullen worden gedaan als het voorstel doorgaat.

Klik hier voor de reacties op de plannen van Cameron.