Britse charities kampen met pensioengat

8 december 2005
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Onderzoek van The Charities Finance Directors Group wijst uit dat de pensioenen die de Britse charities moeten gaan uitbetalen slechts voor 79% gedekt zijn. Een zwart gat van ruim 500 miljoen pond noopt de charities tot het wegleggen van meer geld voor de pensioenen de komende tien jaar. Zal dat ten koste gaan van de geefbereidheid van donateurs en hulpbehoevenden die minder zorg ontvangen?

 

The Charities Finance Directors Group legde de 38 grootste charities onder het vergrootglas. Samen hebben deze organisaties tienduizenden zorgverleners in dienst die een beroep zullen doen op pensioenvoorzieningen. Daarvoor is 2,5 miljard pond nodig, aldus het onderzoek. Probleem: er is sprake van een gapend gat in de pensioenbegroting van 557 miljoen pond.

 

Het gat zal niet zonder gevolgen blijven. De Pension Regulator heeft al geeist dat de achterstand binnen tien jaar wordt ingelopen. Dat betekent dat hulpverleningsorganisaties meer geld weg zullen moeten leggen voor de pensioenen, en minder fondsen kunnen aanwenden voor hulpverlening. Dat is niet alleen slecht voor de hulpbehoevenden, maar ook voor de goede doelen zelf. 'We hebben geen goed verhaal naar donateurs toe als we het goede werk dat we verrichten terugschroeven, en donateursgeld in pensioensfondsen storten,' aldus Mervyn Kohler van Help the Aged.