Toon alles (3)
Edwin Venema

Brits onderzoek: groeispurt Nederlandse nalatenschappen

18 juni 2014, 06:57
Brits onderzoek: groeispurt Nederlandse nalatenschappen
Brits onderzoek: groeispurt Nederlandse nalatenschappen
Na een groei van 0,3 % per jaar in de periode 2000-2012 verwacht het Britse onderzoeksinstituut Legacy Foresight de komende jaren 3,8% groei op de Nederlandse nalatenschapsmarkt. Op 19 juni presenteert het Britse onderzoeksinstituut Legacy Foresight  haar eerste onderzoek over Nederland en komt, in samenwerking met de Nederlandse nalatenschappenexpert Arjen van Ketel, met een voorstel voor verder onderzoek.

Ontwikkeling in cycli

Het eerste onderzoek brengt nieuwe inzichten: de onderzoekers Meg Abdy en Chris Farvelo analyseren de ontwikkelingen in Nederland van de vijftig grootste nalatenschappenontvangers en vergelijken dit met hun studies over het Verenigd Koninkrijk. Ze tonen aan dat de nalatenschappenmarkt zich in cycli ontwikkeld.

Bijna 4% groei

Voor de Nederlandse markt is een econometrisch model gemaakt waarin de belangrijkste bepalende factoren zijn gekwantificeerd. En waardeverandering van onroerend goed van 1% beïnvloedt de nalatenschappeninkomsten met 0,7%. Aandelen hebben minder invloed: 1% waardeverandering geeft hier een effect van 0,2 % op nalaten. Met dit nieuwe model wordt het mogelijk om gefundeerde voorspellingen te doen over de ontwikkeling van nalatenschappeninkomsten in de komende jaren. Na een groei van 0,3 % per jaar in de periode 2000-2012 verwacht Legacy Foresight de komende jaren 3,8% groei.

Britse markt groeit sneller

Legacy Forecast komt ook met enkele opmerkelijke overeenkomsten en verschillen tussen de Britse en Nederlandse markt. Per hoofd van de bevolking wordt in beide landen vrijwel gelijk nagelaten.  Maar er zijn ook verschillen. De Britse markt groeit nu veel sneller. Een beperkt aantal grote gevestigde organisaties bepaalt daar het grootste deel van de markt. Nederlanders geven via hun nalatenschap aan een groter aantal organisaties. En bij ons scoren organisaties die zich richten op internationale hulp vier maal hoger dan in het VK.

Na-oorlogse organisaties succesvoller

Ook opmerkelijk is het grote succes in Nederland van na de oorlog opgerichte organisaties. Zij ontvangen 68% van alle nalatenschappen en groeiden de laatste twaalf jaar sneller dan vooroorlogse organisaties. Die toename was voor de jongste organisaties, na 1967 opgericht zelfs tien maal groter dan voor de organisaties die tussen 1945 en 1968 werden opgericht. In het VK overheersen de Victoriaanse en vooroorlogse organisaties. Er is daar een veel kleinere rol voor nieuwe charitatieve organisaties.

Toekomstig onderzoek zal zich richten op specifieke situatie en kansen van deelnemende organisaties. Voor meer informatie over deelname aan vervolgonderzoek en het gehele onderzoeksrapport, neem contact op met Arjen van Ketel: arjen@arjenvanketel.nl.

 
gerelateerde items